Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Slovinsku žiadali otvorenejšiu politiku voči utečencom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K protestnej akcii sa pridalo aj viacero tamojších utečencov a žiadateľov o azyl.


Ľubľana 19. marca (TASR) - Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zhromaždilo na Kongresovom námestí v centre slovinskej metropole Ľubľana. Protestovať prišli proti rasizmu aj fašizmu a tamojšiu vládu zároveň vyzvali na zmenu utečeneckej politiky a otvorenie slovinských hraníc. Informovala o tom slovinská agentúra STA.

K protestnej akcii sa pridalo aj viacero tamojších utečencov a žiadateľov o azyl. Demonštranti niesli rôzne transparenty, na ktorých boli heslá ako "Zastavte vojnu v Sýrii", "Otvorte hranice" či "Zastavte systémovú diskrimináciu".

Žiadali tiež, aby sa slovinská armáda stiahla z hraníc s Chorvátskom a odstránila stadiaľ ostnatý plot. Slovinská polícia by sa podľa nich mala zároveň stiahnuť z Macedónska. Od svojej vlády žiadali demonštranti celkovo otvorenejšiu politiku voči utečencom - najmä v zmysle ich prijímania a integrácie.

Dnešné protestné zhromaždenie zorganizovalo slovinské občianske združenie Aktivni državljan (Aktívny občan). Podporila ho aj politická strana Zjednotená ľavica (ZL) a množstvo ďalších organizácií. Na demonštrácii sa zúčastnilo aj viacero prominentných politikov, aktivistov aj známych osobností; napríklad aj bývalý slovinský prezident Milan Kučan.