Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Demonštranti žiadajú vyhlásenie Nepálu za hinduistickú krajinu

Nepálski chlapci hrajú pri Kumgunskom kláštore v Lukla, Nepál, piatok 24. mája 2013. Lukla je mesto v severovýchodnom Nepále ležiace vo výške 2860 mnm a je obľúbeným miestom na pristátie pre návštevníkov Himalájí. Foto: TASR/AP

Demonštranti, ktorí požadujú vyhlásenie Nepálu za hinduistickú krajinu, zablokovali dnes tamojšiu hlavnú, tzv. Severo-západnú diaľnicu. Informovala o tom agentúra DPA.

Káthmandu 19. januára (TASR) - Demonštranti, ktorí požadujú vyhlásenie Nepálu za hinduistickú krajinu, zablokovali dnes tamojšiu hlavnú, tzv. Severo-západnú diaľnicu. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci členovia hinduistickej študentskej skupiny sa dostali aj do stretu s políciou.

Nepál je v súčasnosti sekulárnou krajinou s dočasnou ústavou. Do roku 2006 bol hinduistickým kráľovstvom. Monarchiu zvrhlo ľudové povstanie.

Do potýčky s políciou sa dostala aj ďalšia skupina požadujúca vyhlásenie krajiny za hinduistickú. Došlo k tomu v nedeľu v hlavnom meste Káthmandu.

Diskusia o novej ústave sa v poslednom čase zintenzívnila. Termín na zverejnenie nového základné dokumentu krajiny je 22. január. Viaceré predošlé termíny sa nepodarilo dodržať kvôli stálym nezhodám, z ktorých mnohé majú korene v občianskej vojne. Tá sa skončila v roku 2006.