Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštranti žiadali odstúpenie Orbána a kričali: My sme väčšina

Desaťtisíce Maďarov žiadalo v sobotu 14. apríla 2018 v Budapešti prepočítanie hlasov z nedeľňajších parlamentných volieb, úpravu volebného zákona, posilnenie demokracie a obnovenie nezávislosti verejnoprávnych médií.Na snímke účastníci zhromaždení pri Opere, odkiaľ sa vydali na Kossuthovo námestie pred budovu parlamentu. Foto: TASR Ladislav Vallach

Organizátori avizovali, že demonštrácia bude budúcu sobotu pokračovať, a vyjadrili nádej, že príde ešte viac nespokojných Maďarov.

Budapešť 15. apríla (TASR) - Bez vážnejších incidentov sa v sobotu po 21.30 h skončila protivládna demonštrácia na Kossuthovom námestí v Budapešti. Podľa organizátorov nespokojnosť s volebným systémom, vďaka ktorému strana Fidesz premiéra Viktora Orbána získala minulú nedeľu dvojtretinovú väčšinu v parlamente, prišlo vyjadriť až 100.000 Maďarov.

Námestie pred parlamentom bolo naplnené a protestujúci stáli až na konci ulici Alkotmány. Budovu parlamentu obkolesila polícia kovovými zábranami, za ktorými bol zoradený policajný kordón. Zásahové jednotky boli vo vozidlách pripravené v priľahlých uliciach.

Demonštranti s národnými vlajkami i s vlajkami Európskej únie žiadali odstúpenie Orbána a skandovali: "My sme väčšina!"

Rečníci kritizovali aj opozičné strany, ktorých predstavitelia boli prítomní, ale s prejavom nevystúpili, a žiadali ich, aby sa proti Orbánovi zjednotili.

Požadovali tiež prepočítanie hlasov z nedeľňajších parlamentných volieb, úpravu volebného zákona, posilnenie demokracie a obnovenie nezávislosti verejnoprávnych médií.

Organizátori avizovali, že demonštrácia bude budúcu sobotu pokračovať, a vyjadrili nádej, že príde ešte viac nespokojných Maďarov.

Pred 22.00 h sa dav rozišiel, na Kossuthovom námestí zostalo ešte niekoľko stoviek pokojne diskutujúcich.

Polícia zasahovala na Veľkom bulvári (Nagykörút), kde netrpezlivý vodič vbehol vozidlom medzi rozchádzajúcich sa demonštrantov. Podľa komerčnej televízie HírTV nebol nikto zranený, polícia ale vodiča nenechala odísť.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach