Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Deň krstu Rusi si propomenú veriaci v Rusku, Bielorusku a na Ukrajine

Ilustračná snímka (AP Photo/Sergei Chuzavkov) Foto: TASR AP

Deň krstu Rusi je sviatkom všetkých občanov Ruska bez ohľadu na ich vierovyznanie.

Moskva/Kyjev/Minsk 28. júla (TASR) - Vlna zvonenia zvonov začne presne na poludnie miestneho času v chrámoch ruskej pravoslávnej cirkvi. Stane sa tak v rámci akcie "Slávi Ti, Bože!", ktorá s požehnaním patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla tvorí súčasť osláv Dňa krstu Rusi. Ten pripadá na 28. júla a je pamätným dňom v Ruskej federácii, štátnym sviatkom na Ukrajine a pripomínajú si ho aj pravoslávni veriaci v Bielorusku. Zvonenie zvonov potrvá 15 minút a ponesie sa z východných oblastí Ruska až k jeho západným hraniciam.

Počas osláv Dňa krstu Rusi sa tradične koná slávnostná liturgia, organizujú koncerty, procesie, ale aj ukážky prác umeleckých remesiel.

V ukrajinskej metropole Kyjev je program pripravený na 27.-30. júla. Na Deň Kyjevskej Rusi-Ukrajiny je popri náboženskom obsahu, slávení liturgií a modlitbách, pripravený aj kultúrny program. Jedným z hlavných bodov majú byť slávnosti pri príležitosti 25. výročia zasadania Archijerejského koncilu v Charkove, na ktorom konciloví otcovia stanovili kánonickú cestu Pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Od roku 2008 je Deň krstu Kyjevskej Rusi-Ukrajiny štátnym sviatkom.

Deň krstu Rusi je sviatkom všetkých občanov Ruska bez ohľadu na ich vierovyznanie. Knieža Vladimír rozhodnutím dať pokrstiť Rus podľa názoru predstaviteľov ruskej pravoslávnej cirkvi Kyjevskú Rus priradil do rodiny kresťanských a európskych národov.

Deň 28. júl navrhla ruská pravoslávna cirkev, pretože vtedy si uctieva knieža Vladimíra, ktorý rozhodol o krste Rusi v roku 988.

O tom, že 28. júl sa stane novým pamätným dňom v ruskom kalendári sviatkov, rozhodli poslanci Štátnej dumy 21. mája 2010 a členovia Rady Federácie 26. mája toho istého roku schválením novely Zákona o dňoch vojenskej slávy a pamätných dňoch Ruska. Zákon podpísal prezident 1. júna 2010.