Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Deň rómskeho holokaustu si pripomínajú aj v budapeštianskom metre

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Výstavu v rámci Metro Art Galéria, ktorá bude prístupná cestujúcej verejnosti až do 30. septembra, pripravilo Maďarské židovské kultúrne združenie (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület).

Budapešť 2. augusta (TASR) - Diela maliarov a básnikov spomínajúcich na obete holokaustu Rómov vystavili dnes vo vozňoch budapeštianskeho metra liniek 2,3 a 4 pri príležitosti 71. výročia Pamätného dňa rómskeho holokaustu. Informovala o tom agentúra MTI.

Výstavu v rámci Metro Art Galéria, ktorá bude prístupná cestujúcej verejnosti až do 30. septembra, pripravilo Maďarské židovské kultúrne združenie (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület). Tvorbu maliarov a básnikov dopĺňajú výpovede tých, ktorí holokaust prežili.

"Zavraždením a mučením spoluobčanov v rómskej genocíde sa stala nenapraviteľná a nevysvetliteľná tragédia, ktorá bola sebakaličením maďarského národa," zdôraznil predseda maďarskej sekcie Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA) Szabolcs Takács pri otvorení výstavy.

"Máme spoločný osud, spoločnú zodpovednosť, preto sme pripravili túto výstavu," dodal Takács, ktorý je štátnym tajomníkom rezortu úradu vlády pre európske záležitosti.

Pamätný deň rómskeho holokaustu si v Maďarsku pripomínajú rôznymi podujatiami na viacerých miestach v Budapešti, ale aj mimo nej.

Historici odhadujú počet maďarských Rómov, ktorí počas druhej svetovej vojny zahynuli v koncentračných táboroch, na niekoľko desiatok tisíc. Pamätný deň rómskeho holokaustu si pripomínajú vo viacerých krajinách sveta od roku 1972 na základe rozhodnutia zjazdu Svetového zväzu Rómov. Je spomienkou na zavraždenie vyše 3000 Rómov v priebehu niekoľkých hodín v koncentračnom tábore Auschwitz v noci z 2. na 3. augusta 1944.