Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Mexický denník ohlásil zánik pre násilie voči novinárom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len v priebehu marca došlo v Mexiku k vraždám troch novinárov, ktorí sa zaoberali prípadmi prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi.

Mexiko 3. apríla (TASR) - Mexické noviny Norte de Ciudad Juaréz prestali v nedeľu po 27 rokoch svojej existencie vychádzať. Dôvodom tohto rozhodnutia je násilie voči novinárom a nedostatočné tresty pre zodpovedných.

V editoriáli nedeľňajšieho vydania denníka sa uvádza, že toto číslo bude posledným printovým vydaním daného periodika. Bezprostredne však nebolo jasné, či budú noviny pokračovať v publikovaní na svojom webovom portáli.

Len v priebehu marca došlo v Mexiku k vraždám troch novinárov, ktorí sa zaoberali prípadmi prepojenia medzi organizovaným zločinom a politikmi. Mexiko je podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RWB) najnebezpečnejšou krajinou pre vykonávanie žurnalistickej práce spomedzi krajín, kde nie je vojna.

Podľa americkej mimovládnej organizácie Výbor pre ochranu novinárov (CPJ) bolo v Mexiku od roku 1992 zavraždených približne 90 novinárov. "Mexiko prechádza hlbokou krízou slobody slova. Poškodzuje to však všetkých Mexičanov, pretože zanikaním novín sú ľuďom upierané informácie potrebné pre rozvážne rozhodnutia," tvrdí CPJ.