Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Židovský denník odstránil Merkelovú z fotografie z pochodu v Paríži

Na fotografii zverejnenej v židovskom denníku okrem Angely Merkelovej chýbajú aj ďalšie ženy zúčastnené na pochode Foto: TASR/AP

Na danej fotografii zverejnenej v denníku Hamevaser chýbajú aj ďalšie ženy zúčastnené na tomto pochode solidarity ako starostka Paríža Anne Hidalgová.

Jeruzalem 13. januára (TASR) - Menšie izraelské ultraortodoxné noviny Hamevaser spôsobili rozruch odstránením kancelárky Angely Merkelovej z fotografie zachytávajúcej nedeľňajší pochod solidarity svetových lídrov v Paríži. Napísala to dnes agentúra AP.

Svetoví lídri sa ruka v ruke krátko prešli Parížom počas masového pochodu proti terorizmu. Mierový pochod zvolali v reakcii na islamských extrémistov, ktorí minulý týždeň zabili vo Francúzsku 17 ľudí.

Kancelárka Merkelová išla v čele sprievodu a stála uprostred prvého radu významných politikov medzi francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a jeho palestínskym kolegom Mahmúdom Abbásom.

Na snímke zľava izraelský premiér Benjamin Netankahu, bývalý francúzsky premiér Nicolas Sarkozy, prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita, francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, palestínsky prezident Mahmút Abbás a taliansky premiér Matteo Renzi na čele celonárodného pochodu spolu s ďalšími predstaviteľmi európskych krajín a zástupcami NATO, na ktorom vzdávajú úctu obetiam teroristických útokov vo Francúzsku v Paríži 11. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Čitatelia pondelňajšieho vydania židovského denníka Hamevaser sa to však nedozvedeli, pretože redakcia kancelárku Merkelovú z fotografie digitálne odstránila, a nechali tak Abbása rovno vedľa Hollanda, vysvetlila AP.

Izraelské médiá si v tejto súvislosti robili žarty, že zámerom úpravy fotografie bolo to, aby sa dostal Abbás bližšie k izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý stál neďaleko.

Na danej fotografii zverejnenej v denníku Hamevaser chýbajú aj ďalšie ženy zúčastnené na tomto pochode solidarity ako starostka Paríža Anne Hidalgová. Nešikovný grafik jej však zabudol z fotografie odstrániť ruku v rukavici, ktorou sa držala ramena vedľa stojaceho muža, opísala AP upravenú fotografiu. Šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú zo záberu celkovo odstrihli.

Editor Binjamin Lipkin podľa AP argumentoval, že Hamevaser sú rodinným periodikom a musia byť vhodné pre široké publikum, vrátane detí. Týmto činom nemal podľa svojich slov v úmysle pošpiniť spomienku na ľudí zabitých pri útokoch.

V izolovanej ultraortodoxnej komunite sa v súvislosti s obavami o zdržanlivosť len zriedka objavujú obrázky žien. V Jeruzaleme sa pravidelne stáva, že ultraortodoxní vandali poškodzujú autobusy či bilbordy, ktoré považujú za nemravné.

Prečítajte si o spomínanom pochode a pozrite si z neho viac fotiek TU.