Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americký denník vyzval čitateľov, aby nevolili Trumpa

Donald Trump Foto: TASR/AP

Bezprecedentné vyhlásenie redakčnej rady však neodporučilo čitateľom žiadneho konkrétneho kandidáta.

Washington 30. septembra (TASR) - Jeden z hlavných celoamerických denníkov USA Today vyzval dnes svojich čitateľov, aby v novembrových prezidentských voľbách nehlasovali za republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Bezprecedentné vyhlásenie redakčnej rady však neodporučilo čitateľom žiadneho konkrétneho kandidáta. Okrem demokratickej uchádzačky Hillary Clintonovej ešte kandiduje niekoľko nominantov menších strán a nezávislých.

V dnešnom úvodníku USA Today zdôrazňuje, že noviny sa za 34 rokov svojej existencie doposiaľ nikdy nezapojili do predvolebného zápasu; teraz sa však svoj prístup rozhodli zmeniť.

"Tento rok sa nebude vyberať medzi dvoma spôsobilými nominantmi hlavných strán... Tento rok je jeden z kandidátov - republikánsky nominant Donald Trump - nespôsobilý zastávať prezidentský úrad, na čom sa jednomyseľne zhodla redakčná rada," uvádza sa v úvodníku dnešného vydania USA Today.

Podľa vedenia denníka Donald Trump počas 15 mesiacov trvania svojej kampane opakovane dokázal, že na prezidentskú funkciu nemá vhodnú povahu, znalosti, ani dostatok solídnosti a čestnosti.

Redakčná rada dospela k záveru, že Trump sa spreneveril základným medzinárodným záväzkom Spojených štátov vrátane jednoznačnej podpory NATO, odporu voči ruskej agresii a istoty platenia dlhov zo strany federálnej vlády. Okrem toho prejavuje obdiv k autoritárskym režimom a nedostatočný rešpekt k americkej ústave.

Noviny označili Trumpa za nevypočítateľnú osobnosť, za "sériového klamára", ktorý založil celú svoju kampaň na povzbudzovaní bigotných názorov a xenofóbie.

Redakčná rada zároveň zdôraznila, že nedospela ku konsenzu, ktorý by jej umožnil priamo vyjadriť podporu Hillary Clintonovej.

Súčasne s úvodníkom noviny zverejnili aj článok Trumpovho viceprezidentského kandidáta Mika Pencea. Ten Trumpa naopak obhajoval ako odvážneho, pevného a uvážlivého lídra, ktorý má namiesto prázdneho politického rečnenia radšej praktické skutky.

Proti Trumpovi v poslednom čase vystúpilo už viacero amerických novín, dokonca aj takých, ktoré dlhodobo podporujú Republikánsku stranu. Niektoré z nich, napríklad Houston Chronicle a Dallas Morning News, vyjadrili aj podporu Hillary Clintonovej. Cincinnati Enquirer a Arizona Republic vôbec prvýkrát vo svojej histórii podporili kandidáta Demokratickej strany. Noviny Detroit News zasa prvýkrát za 143 rokov vyslovili podporu nerepublikánskemu kandidátovi, konkrétne Garymu Johnsonovi, kandidujúcemu za Libertariánsku stranu.