Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Denník zverejnil vyhlásenie zdroja z kauzy Panamských dokumentov

Na snímke je informačná tabuľa s nápisom právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname. Foto: TASR/AP

Kauza Panamské dokumenty je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií.


Berlín 6. mája (TASR) - Nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý sprístupnil uniknuté dokumenty panamskej právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, zverejnil dnes vyhlásenie anonymného zdroja týchto podkladov. Nemenovaný zdroj, ktorý si hovorí "John Doe", tvrdí, že ho k tomuto činu viedlo veľké množstvo nespravodlivostí, ktoré tieto dokumenty ukázali.

Podľa miliónov uniknutých dokumentov Mossack Fonseca zakladala tzv. schránkové firmy pre zámožných a vplyvných klientov z celého sveta, píše agentúra AP.

Noviny Süddeutsche Zeitung dostali tieto dokumenty prostredníctvom kódovaného kanála k dispozícii ešte vlani. Spolu s ďalšími médiami ich začali postupne zverejňovať v apríli. Denník dnes bez bližších podrobností uviedol, že získal nový "manifest" svojho zdroja.

Vo vyhlásení sa neuvádza, ako sa zdroj k dokumentom dostal.

Jeho autor tvrdí, že nepracuje a nikdy nepracoval pre žiadnu vládu ani špionážnu službu, priamo ani ako spolupracovník. K poskytnutiu týchto dokumentov autora podľa jeho slov neviedli konkrétne politické dôvody. Zverejnil ich "jednoducho preto, že rozumiem ich obsahu a z ich obsahu som pochopil dosť na to, aby si uvedomil, aké množstvo nespravodlivosti popisujú".

Kauza Panamské dokumenty je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Svojím objemom - 11,5 milióna dokumentov a 2,6 terabajtu dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehla aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.