Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Snehová búrka ochromila prevádzku letiska v americkom Denveri

Na snímke cyklista na snehom zaviatej ceste po jarnej snehovej búrke v americkom meste Denver v štáte Colorado 23. marca 2016. Foto: TASR/AP

Meteorológovia však predpovedali, že poveternostné podmienky sa zlepšia už v popoludňajších hodinách miestneho času, dodáva Reuters.

Denver 24. marca (TASR) - Medzinárodné letisko v americkom Denveri prerušilo v stredu prevádzku v dôsledku snehovej búrky, ktorá spôsobila krátkodobý výpadok v jeho zásobovaní elektrinou a vytvorila nebezpečné podmienky na vzletových a pristávacích dráhach.

Podľa údajov internetového portálu FlightAware.com, ktoré prevzala agentúra Reuters, bolo do 13.00 h miestneho času (20.00 h SEČ) zrušených 626 odletov a 579 príletov. Na uzavretom letisku uviazli mnohí cestujúci, keďže cesta tvoriaca hlavné spojenie s okolím bola nezjazdná.

Hovorca denverského letiska Heath Montgomery uviedol, že ide o prvý prípad od roku 2006, keď muselo prerušiť prevádzku pre nepriaznivé počasie. Tamojší hlavný terminál evakuovali naposledy v utorok, keď tam po teroristických útokoch v Bruseli vyvolal poplach podozrivý balík.

Dôsledky snehovej búrky, ktorá zasiahla Denver v stredu ráno, sa v leteckej doprave preniesli aj do iných častí USA, keďže spoje smerujúce na tamojšie letisko čakali na povolenie odletu. Montgomery zatiaľ nevedel uviesť, kedy by mohla byť prevádzka letiska obnovená. Meteorológovia však predpovedali, že poveternostné podmienky sa zlepšia už v popoludňajších hodinách miestneho času, dodáva Reuters.

Rezort dopravy v štáte Colorado, ktorého je Denver hlavným mestom, informoval taktiež o uzavretí viacerých diaľničných úsekov, odkiaľ hlásili vytváranie závejov a nehody. Výpadky v zásobovaní elektrinou postihli približne 118.000 odberateľov v denverskej aglomerácii, uviedol hovorca dodávateľského podniku Xcel Energy.

Búrka, ktorá zasiahla sever a severovýchod Colorada, by mala podľa očakávaní v Denveri zanechať 15- až 30-centimetrovú snehovú pokrývku.