Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Der Spiegel: Východoeurópania sa smejú z politickej korektnosti Nemcov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

K vyčíňaniu mužov cudzokrajného výzoru v Kolíne nad Rýnom a iných nemeckých mestách došlo podľa niektorých politikov a médií práve preto, že Berlín odmietal počúvať varovné hlasy z východnej Európy.

Berlín 12. januára (TASR) - Mnohí východoeurópski politici, vrátane slovenského premiéra Roberta Fica, považujú prípady hromadného prepadávania žien počas osláv príchodu nového roka v Nemecku za dôsledok nevypočutia ich varovaní v súvislosti s prijímaním utečencov. Od Nemcov pritom požadujú skoncovanie s "liberálnym názorovým terorom" a politickou korektnosťou, píše dnes vo svojom článku internetové vydanie týždenníka Der Spiegel.

K vyčíňaniu mužov cudzokrajného výzoru v Kolíne nad Rýnom a iných nemeckých mestách došlo podľa niektorých politikov a médií práve preto, že Berlín odmietal "počúvať" varovné hlasy z východnej Európy. Nemecko "je teraz konfrontované z dôsledkami svojej kultúry vítania (imigrantov) a ženie celú Európu do záhuby neduhom politickej korektnosti a názorového teroru vo väčšinových médiách", opisuje Der Spiegel reakcie na udalosti spred necelých dvoch týždňov.

Podľa zverejneného článku označujú komentátori nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za "ničiteľku" a "hrobárku" Európy, zatiaľ čo predstavitelia vlád a iní vplyvní politici požadujú od Nemecka, ako aj zvyšku západnej Európy "radikálny obrat v utečeneckej politike".

Ako najostrejšie v tejto súvislosti hodnotí vyjadrenie Fica, podľa ktorého médiá zľahčujú utečenecký problém a k samotným migrantom sa pristupuje ako ku "chránenému druhu". Dopisovateľ Keno Verseck vo svojom článku spomína taktiež požiadavku slovenského premiéra, aby bol po udalostiach v Kolíne nad Rýnom zvolaný mimoriadny summit EÚ so zameraním na tzv. paralelné spoločnosti, ochranu hraníc a zastavenie migrácie.

Der Spiegel ďalej poukazuje na Ficove výroky, podľa ktorých Slovensko nebude tolerovať obťažovanie žien na verejnosti ani vytváranie ucelených moslimských spoločenstiev. "Komentátori niektorých liberálnych a skôr opozične naladených slovenských novín, ako je Sme alebo Denník N, dávajú Ficovi medzitým tendenčne za pravdu - kritizujú politicky údajne príliš korektné médiá v Nemecku a naivnú 'subkultúru dobroľudí'," dodáva nemecký magazín.

Rovnaký článok poukazuje taktiež na vyjadrenia, ktorými prepadávanie v Kolíne nad Rýnom komentovali maďarský premiér Viktor Orbán, šéfka poľskej vlády Beata Szydlová či bývalý rumunský prezident Traian Basescu.

Orbán v piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu Kossuth-Rádió povedal, že informácie o týchto udalostiach boli v Nemecku zatajované, čo je dôkazom toho, že maďarská tlač je navzdory kritike oveľa slobodnejšia ako tá západná. Ukázalo sa podľa neho tiež, že Maďarsko má v otázke migrácie pravdu a prisťahovalectvo je potrebné úplne zastaviť, uviedol portál týždenníka Der Spiegel.