Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stret nacionalistov s antifašistami si v Kaliforni vyžiadal zranených

Na snímke policajti odvážajú zraneného muža počas masovej potýčky, ktorá sa strhla medzi stúpencami krajnej pravice a antifašistickými demonštrantami v americkom Sacramente 26. júna 2016. Približne 30 bielych nacionalistov, ktorí mali povolenie na verejné zhromaždenie, sa zišlo pred sídlom kalifornskej vlády v meste Sacramento. Foto: TASR/AP

Predstavitelia polície uviedli, že napriek svojim politickým názorom majú členovia krajnej pravice ústavou zaručené právo na pokojné zhromažďovanie.

Washington 27. júna (TASR) - Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia počas masovej potýčky, ktorá sa strhla v nedeľu medzi stúpencami krajnej pravice a antifašistickými demonštrantami v americkom štáte Kalifornia. Informovala o tom agentúra AP.

Približne 30 bielych nacionalistov, ktorí mali povolenie na verejné zhromaždenie, sa zišlo pred sídlom kalifornskej vlády v meste Sacramento.

Udalosti však nabrali nečakaný spád, keď na miesto dorazilo aj približne 400 anarchistov a antifašistických demonštrantov. Tí začali na pravicových extrémistov kričať "rasisti, choďte domov" a viacerých neonacistov začali naháňať.

Najmenej desať osôb utrpelo bodné alebo iné zranenia, z toho dvaja sa nachádzajú v kritickom stave, avšak mimo ohrozenia života. Kalifornský Kapitol počas potýčok preventívne uzavreli.

Predstavitelia polície uviedli, že napriek svojim politickým názorom majú členovia krajnej pravice ústavou zaručené právo na pokojné zhromažďovanie. V súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezatkli.