Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tri krajiny protestovali:Proti homosexuálnym zväzkom, potratom a vláde

Demonštranti kráčajú ulicami Mexico City s obrovskou národnou vlajkou počas protestu proti manželstvám rovnakých párov, 24. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Mexickí demonštranti oblečení v bielom varovali pred manželstvami homosexuálov, tisíce ľudí protestovali v Dubline proti prísnym interrupčným zákonom a Poliaci v uliciach kričali proti vláde.

Mexiko 25. septembra (TASR) - Desiatky tisíc ľudí v metropole Mexika sa v sobotu zapojili do protestu proti iniciatíve prezidenta Enriqua Peňu Nieta uzákoniť manželstvo ľudí rovnakého pohlavia. Uviedla to dnes agentúra AP.

Podľa organizátorov z Národného frontu za rodinu sa protestného pochodu zúčastnilo približne 215.000 ľudí.

Demonštranti oblečení v bielom držali biele balóny a transparenty, ktoré varovali pred manželstvami ľudí homosexuálov a požadovali právo rodičov ovplyvňovať sexuálnu výchovu na školách.

"Nie sme proti niečej sexuálnej identite," povedal evanjelický kňaz Abraham Ledesma, ktorý pricestoval do Mexika kvôli protestu z pohraničného mesta Reynosa. "Sme však proti snahám vlády vnucovať genderovú ideológiu do školstva. Ako náboženskí vodcovia nechceme byť donútení sobášiť páry rovnakého pohlavia a nazývať to manželstvom." Ďalší držali v rukách transparenty s nápisom: "Adoptované dieťa si zaslúži mať matku a otca."

Bozkávajúca dvojica bojuje proti homofóbii pri pamätníku nezávislosti (El Angel). V Mexico City sa 24. septembra konal masový pochod proti homosexuálnym manželstvám.
Foto: TASR/AP


Na opačnej strane policajnej barikády, ktorá oddeľovala dve strany mexického Pomníku nezávislosti sa zatiaľ zhromaždilo niekoľko stoviek zástancov manželstiev rovnakého pohlavia.

"Oni môžu byť väčšina," povedal aktivista za práva homosexuálov a učiteľ Felipe Quiroz. "Avšak to, že sú väčšina neznamená, že môžu odňať práva menšinám. To by nás priviedlo do temnej doby - do fundamentalizmu."

Tisíce ľudí protestovali v Dubline proti prísnym interrupčným zákonom

Tisícky ľudí sa dnes zúčastnili na protestnom pochode v uliciach írskej metropoly Dublin a ďalších 20 miest po celom svete proti prísnym írskym interrupčným zákonom. Demonštranti zároveň vyzývajú na vypísanie referenda o zrušení tejto legislatívy, informuje spravodajská stanica BBC.

Protestujúci požadujú zrušenie 8. dodatku írskej ústavy, ktorý zakazuje vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva. Interrupcie sú prípustné v Írsku iba vtedy, ak je v ohrození život ženy. Zástancovia tohto zákona tvrdia, že predmetný dodatok ústavy nechráni iba život samotnej ženy, ale aj právo na život nenarodeného dieťaťa.




"Žena má právo rozhodnúť sa sama. Je smiešne dávať túto právomoc do rúk niekoho iného - štátu alebo cirkvi," uviedla pre agentúru Reuters jedna z účastníčok dublinského pochodu. Podporu tejto iniciatíve vyjadrila aj írska diaspóra žijúca v zahraničí; pochody sa uskutočnili v Berlíne, Londýne, Melbourne a v iných mestách sveta.

Otázka interrupcií je v Írsku ako silne katolícky založenej krajine dlhodobo pálčivou záležitosťou a spoločnosť je v tejto veci značne rozdelená. Úplný zákaz interrupcií tu bol zrušený až v roku 2013. Premiér Enda Kenny bude v októbri hovoriť so zástupcami verejnosti o tom, či by sa malo hlasovať o zmene sporného zákona.

Tisíce Poliakov protestovali proti vláde

Tisíce Poliakov vyšli do ulíc Varšavy na protest proti politike národno-konzervatívnej vlády, ktorá podľa kritikov polarizuje národ. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Pochod organizuje Komisia pre obranu demokracie, ktorá v minulosti organizovala viaceré protivládne protesty za posledných desať mesiacov, odkedy je pri moci strana Právo a Spravodlivosť (PiS).

Tisíce demonštrantov pochodujú poľskou Varšavou v v sobotu 24. septembra 2016, aby vyjadrili nespokojnosť s politikou konzervatívnej vlády, ktorá má rozdeľovať národ. Pochod organizovala Komisia pre obranu demokracie.
Foto: TASR/AP


Demonštranti sa zhromaždili pred budovou poľského ústavného súdu. EÚ kritizuje poľskú vládu za jej zásahy proti tomuto súdu, ktoré podľa uznesenia Európskeho parlamentu ohrozujú demokraciu, základné práva a princípy právneho štátu v krajine.

Účastníci protestu, držiaci v rukách bieločervené poľské vlajky ako i modrožlté vlajky EÚ, takisto odsúdili zámer vládneho kabinetu zakázať interrupcie a zaviesť zmeny v školstve.