Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Poliakov protestujú proti novej vláde

Protest vo Varšave Foto: TASR/AP

Demonštrácie proti vláde sa dnes konali vo Varšave, Lodži, Poznani, Vroclave, Lubline, Gdaňsku a v mnohých ďalších mestách.

Varšava 23. januára (TASR) - Desaťtisíce Poliakov vyšli dnes do ulíc v metropole Varšava a ďalších 35 miest protestovať proti politike novej konzervatívnej vlády, ktorú označujú za antidemokratickú. Informovala o tom poľská televízna stanica TVN24.

Mottom protestných pochodov, ktoré zorganizoval poľský Výbor na obranu demokracie, je slogan "na obranu tvojej slobody". Množstvo demonštrantov nieslo vlajky Poľska a EÚ.

Podobné akcie, aj keď v menšom rozsahu sa v krajine konajú už od novembra, odvtedy, ako vo voľbách zvíťazila konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), uviedla agentúra AP. PiS totiž po svojom nástupe do úradu podnikla kroky, ktorými obmedzila právomoci ústavného súdu, zvýšila kontrolu štátnych médií a znásobila aj policajný dozor v krajine.

"Nie sme revolucionári," povedal Mateusz Kijowski, riaditeľ Výbor na obranu demokracie. "Revolucionári chcú totiž veci zničiť. My chceme ochrániť demokraciu a slobodu v Poľsku," dodal.

Podporovatelia poľskej vlády na demonštrácie zareagovali tak, že na sociálnych sieťach zverejnili množstvo obrázkov, na ktorých zobrazovali demonštrantov ako bábky v rukách úradníkov z EÚ.

Európska komisia začala pred necelými dvoma týždňami predbežné vyšetrovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. Nová poľská vláda totiž krátko po svojom vstupe do úradu presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.

Demonštrácie proti vláde sa dnes konali vo Varšave, Lodži, Poznani, Vroclave, Lubline, Gdaňsku a v mnohých ďalších mestách. Obdobné akcie boli na dnes naplánované aj v zahraničí, konať sa mali pred poľskými ambasádami v Bruseli, Berlíne, Londýne, Paríži, Štokholme, Viedni, ale aj v Los Angeles, San Franciscu, Melbourne a inde.