Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Desiatky Rusov vyrazili na automobilový výlet do Torgau v Sasku

Ilustračné foto Foto: TASR

Na odchod kolóny sa prišli pozrieť stovky ľudí vrátane vojnových veteránov a zahraničných vojenských atašé, informovala agentúra DPA.

Moskva 18. apríla (TASR) - Desiatky občanov Ruska sa dnes pri príležitosti blížiaceho sa 70. výročia kapitulácie nacistického Nemecka vydali na niekoľkodňový automobilový výlet z Moskvy do mesta Torgau v nemeckej spolkovej krajine Sasko. Na odchod kolóny sa prišli pozrieť stovky ľudí vrátane vojnových veteránov a zahraničných vojenských atašé, informovala agentúra DPA.

Jeden z organizátorov DPA povedal, že akcia nemá politické pozadie a jej cieľom je vzdať hold víťazstvu Červenej armády nad fašizmom. Zároveň má aj v súčasnej dobe zaťaženej krízou na Ukrajine ukázať, že Západ a Východ pred siedmimi desaťročiami bojovali spolu, dodal.

V meste Torgau ležiacom na Labe sa 25. apríla 1945, niekoľko dní pred kapituláciou Nemecka, stretli postupujúce sovietske a americké jednotky. Približne 100 účastníkov akcie, organizovanej ruskými skupinami presadzujúcimi záujmy armády, by malo do Torgau doraziť presne na výročie tejto udalosti.

Podobnú akciu odštartuje na budúci týždeň aj motorkársky klub Noční vlci blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jej členovia plánujú prejsť z Moskvy cez Poľsko, Českú republiku a Slovensko až do Berlína, teda na trasou, ktorou postupovali sovietski vojaci v bojoch proti nacistickému Nemecku a pri oslobodzovaní Európy. Ich zámer však vyvolal v týchto štátoch nesúhlasné reakcie.