Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Deti a vnuci emigrantov budú môcť ľahšie získať české občianstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Návrh českého Senátu v stredu v treťom čítaní schválila Poslanecká snemovňa.

Praha 19. júna (TASR) - Pre deti a vnukov emigrantov z bývalého Česko-Slovenska bude zrejme ľahšie získať české občianstvo. Návrh českého Senátu v stredu v treťom čítaní schválila Poslanecká snemovňa.

Novelu o štátnom občianstve následne dostane horná komora parlamentu na potvrdenie svojho súhlasu. Predlohu musí ešte podpísať český prezident Miloš Zeman. Informovala o tom spravodajská webstránka Novinky.cz.

Za novelu hlasovalo 166 poslancov naprieč politickým spektrom, proti sa postavili poslanci strany Sloboda a priama demokracia (SPD), komunisti sa zdržali hlasovania.

Návrh má umožniť Čechom a ich deťom a vnukom, ktorí pred rokom 1989 stratili občianstvo ČSSR, získať späť české občianstvo vyhlásením.

"Ide o deti Čechov, ktorí sa česko-slovenského občianstva nikdy nezriekli. Ide o ľudí vzdelaných, ktorí sa neboja zmeny a dokážu sa postarať sami o seba. Vždy cítili spolupatričnosť s ČR a v cudzine nám robili dobré meno," obhajoval návrh v dolnej komore senátor Tomáš Czernin zo strany TOP 09.

Podľa neho sa často stáva, že jedna rodina mala deti s občianstvom ČSSR a zároveň deti bez tohto občianstva.

Rovnakú úpravu navrhovalo české ministerstvo vnútra už v roku 2013. Poslanecká snemovňa ju ale vtedy z vládnej predlohy vyškrtla. Poslanci argumentovali tým, že k českému občianstvu by sa mohli dostať aj ľudia, ktorí ani nevedia po česky.