Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

ČR: V detskej ovsenej kaši v sieti dm objavili nebezpečný atropín

detská ovsená kaša Alnatura 4-zrná, nemliečna obilná kaša Foto: novinky.cz

Nebezpečnú látku objavili v ovsenej kaši Alnatura, predávanej v Českej republike. Na Slovensku sa v sieti dm nepredáva, upozorňuje zákazníkov marketing siete.

Praha 24. novembra (TASR) - V ovsenej kaši Alnatura, vyrábanej vo Švajčiarsku, odhalili pracovníci českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) nebezpečný atropín, ktorý je vo vyšších koncentráciách jedovatý pre človeka.

Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

Ide o detskú ovsenú kašu Alnatura 4-zrná, nemliečna obilná kaša v 250-gramovom balení výrobná šarža 14.152.1 s dátumom minimálnej trvanlivosti do 30. novembra 2015, konkretizoval hovorca inšpekcie Pavel Kopřiva.

Balenie produktu obsahuje 12,1 mikrogramu/kg, pričom pre deti je smrteľná dávka už okolo 10 miligramov a pre dospelých okolo 100 miligramov.

Atropín patrí medzi tropanové alkaloidy, používa sa v očnom lekárstve a obsahujú ho niektoré jedovaté rastliny, napríklad ľuľkovec zlomocný, durman obyčajný alebo blen čierny.

Výrobok, importovaný z Nemecka, ponúkala v ČR sieť drogérii dm.

Na trhu sa malo objaviť 1296 balení, z predaja bolo doteraz stiahnutých 972 kusov. Je možné, že ďalšie majú ľudia doma. Inšpekcia spotrebiteľom odporúča kašu nekonzumovať.

Reakcia

V uplynulých dňoch sa na internete objavili články, že v ovsenej kaši Alnatura, predávanej v Českej republike, odhalili pracovníci českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) nebezpečný atropín, ktorý je vo vyšších koncentráciách pre človeka jedovatý. Ide o detskú ovsenú kašu Alnatura 4-zrnná, nemliečna obilná kaša v 250-gramovom balení výrobná šarža 14.152.1, s dátumom minimálnej trvanlivosti do
30. novembra 2015. Chceli by sme ubezpečiť našich zákazníkov, že spomínaná 4-zrnná ovsená kaša Alnatura sa na Slovensku nepredáva. Tento výrobok u nás zalistovaný nie je a nenájdete ho teda v ponuke nášho sortimentu.

Ing. Nicol Noseková
vedúca marketingu
dm drogerie markt