Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Detské obete vojny symbolizuje 109 prázdnych kočíkov v meste Ľvov

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 ľudia, ktorí sa snažia utiecť z Ukrajiny, čakajú na vlaky na železničnej stanici Ľvov. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že ruské sily zasiahli už 439 škôl, pričom 63 z nich bolo v dôsledku ostreľovania kompletne zničených.

Ľvov 18. marca (TASR) - Na námestí Rynok v centre ukrajinského mesta Ľvov rozmiestnili v piatok pred budovou radnice 109 prázdnych kočíkov symbolizujúcich deti, ktoré boli dosiaľ zabité v prebiehajúcej vojne na Ukrajine. TASR prevzala túto správu zo stanice BBC.

"Toto je hrozná cena, akú Ukrajina v súčasnosti platí. Vyzývame všetkých dospelých na celom svete, aby sa ako jeden štít postavili na ochranu ukrajinských detí a dali im budúcnosť," napísal na Twitteri starosta Ľvova Andrij Sadovyj.

"Prázdne kočíky na námestí Rynok dnes symbolizujú životy malých anjelov. Tí teraz chránia ukrajinské nebo," uviedol Sadovyj a opäť vyzval na zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že ruské sily zasiahli už 439 škôl, pričom 63 z nich bolo v dôsledku ostreľovania kompletne zničených.

Predstavitelia Kyjeva v piatok uviedli, že od začiatku vojny bolo v ukrajinskom hlavnom meste zabitých 222 ľudí vrátane 60 civilistov a štyroch detí, informuje televízia Sky News. V Kyjeve zasiahli v piatok úlomky zo zostrelenej ruskej rakety bytový dom, pričom o život prišla jedna osoba a ďalších 19 vrátane štyroch detí utrpelo zranenia.

Rusko odmieta tvrdenia, že útočí aj na civilné ciele, a to napriek tomu, že terčom útokov sa stali mnohé nevojenské objekty na celej Ukrajine vrátane obytných domov.