Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Developeri v Peru strhli pyramídu v starobylom archeologickom komplexe

Štyritisíc rokov stará pyramída v peruánskom El Paraíso, ktorú zdemolovali developeri. Foto: youtube

Robotníci najatí developermi sa pokúsili strhnúť ešte ďalšie tri pyramídy.

Lima 4. júla (TASR) - Developeri za použitia ťažkej techniky strhli pyramídu v starobylom archeologickom komplexe zo 4. tisícročia pred naším letopočtom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

K zničeniu šesť metrov vysokej pyramídy v lokalite El Paraíso, len niekoľko kilometrov severne od peruánskej metropoly Lima, došlo počas minulého víkendu.

Robotníci najatí developermi sa pokúsili strhnúť ešte ďalšie tri pyramídy, v čom im však zabránili očití svedkovia. Peruánske ministerstvo pre kultúrne dedičstvo podalo žalobu na zodpovedné spoločnosti Alisol a Provelanz a na ochranu zvyšných pyramíd vyslalo policajnú hliadku.



El Paraíso sú ruiny významného náboženského a administratívneho centra z prekeramického obdobia dejín Peru, osídleného v období medzi 3800-3100 pred n.l., niekoľko tisícročí pred vznikom ríše Inkov.

Podľa riaditeľa projektu vykopávok v El Paraíse Marca Guilena developeri zbúraním pyramídy "spôsobili nenahraditeľnú škodu peruánskym dejinám". Podľa Guilena už nebude možné zistiť, akým spôsobom a z čoho bola pyramída postavená, ani v akom spoločenskom kontexte vznikla.