Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Deviatich ľudí obvinili v ČR z podvodu pri stavbe solárnych elektrární

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podľa kriminalistov sa snažili získať licencie na dve nedostavané elektrárne s cieľom pripojiť ich do siete do konca roka 2010

Praha 24. októbra (TASR) - Deväť osôb obvinila v utorok z podvodu a ďalších trestných činov v súvislosti s prevádzkou solárnych elektrární česká protikorupčná polícia. Skupina by si podľa vyšetrovateľov bola v nasledujúcich rokoch "prilepšila" o takmer dve miliardy Kč, informuje internetový server iDNES.cz.

Prípadom sa na základe trestného oznámenia, ktoré na jar 2011 podal Energetický regulačný úrad, zaoberali detektívi z Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality.

Skupina teraz obvinených sa podľa kriminalistov usilovala získať licencie pre dve solárne elektrárne na severe ČR s cieľom pripojiť ich do konca roka 2010 na distribučnú sieť. Platilo to napriek tomu, že do tohto termínu neboli zariadenia dobudované.

"V nasledujúcich 20 rokoch by tak žiadateľom bola garantovaná podstatne vyššia cena za výkup takto vyrobenej elektriny," cituje server slová hovorcu protikorupčného útvaru Jaroslava Ibeheja. Podľa neho by sa tak prevádzkovatelia oboch elektrární mohli obohatiť o 869 miliónov a 1,01 miliardy Kč.

Piati z deviatich obvinených boli zástupcami firiem, ktoré si výstavbu elektrární buď objednali alebo ju realizovali. Medzi obvinenými je aj revízny technik, ktorý vydal nepravdivé správy. Ostávajúcimi troma obvinenými sú niekdajší zamestnanci Energetického regulačného úradu, ktorí mali zabezpečiť bezproblémové vydanie licencií.

U troch obvinených navrhuje polícia väzobné stíhanie, štátny zástupca o tom rozhodne do štvrtkového poludnia. Ostatní obvinení budú stíhaní na slobode.