Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kövér: Dialóg Maďarska a Belgicka je dôležitý v otázkach budúcnosti EÚ

Predseda maďarského parlamentu László Kövér, archívne foto. Foto: TASR/Agerpres

Predseda maďarského parlamentu tvrdí, že Belgicko ako člen zoskupenia Benelux a Maďarsko ako člen Vyšehradskej štvorky sú lídrami v regionálnej spolupráci v rámci EÚ.

Budapešť 4. novembra (TASR) - V otázkach týkajúcich sa budúcnosti Európskej únie je dôležitý dialóg medzi Maďarskom a Belgickom, povedal dnes v Budapešti predseda maďarského parlamentu László Kövér, ktorý sa stretol s predsedníčkou Senátu Belgického kráľovstva Christine Defraigneovou.

Podľa agentúry MTI Kövér zdôraznil, že Belgicko ako člen zoskupenia Benelux a Maďarsko ako člen Vyšehradskej štvorky sú lídrami v regionálnej spolupráci v rámci EÚ. "To je dôvodom, prečo treba viesť dvojstranné rokovania o otázkach, ktoré sa týkajú budúcnosti a ktoré sú v tejto chvíli mimoriadne dôležité," dodal predseda maďarského parlamentu.

K brexitu či ukrajinskej kríze, ale aj k otázkam následkov hospodárskej krízy a rozšírenia únie sa podľa Kövéra dá pristupovať iba cestou dialógu.

Predsedníčka belgického senátu podotkla, že dialóg je dôležitý aj preto, aby sa Belgicko a Maďarsko vzájomne chápali, aby čo najúprimnejšie vyjadrili svoje názory v záujme riešenia výziev, a to aj v prípade, ak sú ich postoje odlišné.