Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Die Welt: Šéf NATO konštatoval zlepšenie situácie na východe Ukrajiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Varoval však, že celková situácia na východe Ukrajiny je naďalej nestabilná a zložitá.

Berlín 12. januára (TASR) - Nemecký denník Die Welt cituje dnes generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý povedal, že sa boje medzi ukrajinskými silami a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny zmiernili.

"Zaznamenali sme, že na území východnej Ukrajiny je stále ruský vojenský personál, ktorý podporuje separatistov," povedal Stoltenberg nemeckým novinám. Vyjadril obavy nad rizikami, ktoré z toho vyplývajú pre miestne obyvateľstvo, informovala tlačová agentúra Reuters. Uviedla, že Die Welt citoval dnes úryvky z poskytnutého rozhovoru v predstihu.

"Ale tiež sme zaznamenali, že tam nedávno bolo menej zrážok," pokračoval Stoltenberg. "Boje pokračujú v niektorých častiach, ale sú tu známky mierneho zlepšenia."

Varoval však, že celková situácia na východe Ukrajiny je naďalej nestabilná a zložitá. "Humanitárne podmienky v regióne naďalej vyvolávajú veľké obavy," dodal.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier bude dnes v Berlíne hostiť kolegov z Francúzska, Rus a Ukrajiny. Budú rokovať o pokroku pri uplatňovaní minského mierového plánu a posúdia, či je dostatočná zhoda na to, aby sa uskutočnil štvorstranný summit.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pozval vodcov Francúzska, Nemecka a Ruska na rokovania do kazašskej metropoly Astana neskôr v januári v snahe obnoviť pokoj a mier. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však v sobotu povedala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že sa takýto summit neuskutoční, pokým nebude dosiahnutý pokrok v takých záležitostiach ako sú prímerie a bezpečnostné zóny pri hraniciach. Minulý štvrtok Merkelová objasnila, že všetkých 12 bodov minského mierového plánu musí byť realizovaných predtým, ako EÚ začne zvažovať zmiernenie sankcií voči Rusko.