Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nemecká tlač sa zamýšľa nad chaosom v českej vláde

Petr Nečas Foto: TASR/AP

V nemeckom periodiku Die Welt si kladú otázku, či sa v Česku vrátia k moci komunisti.

Praha 24. apríla (TASR) - Chaos v Česku, tak hodnotí situáciu v súvislosti s vládnou krízou nemecký denník Die Welt. Noviny pripomínajú, že súčasná stredopravá reformná vláda mala pri nástupe pred dvoma rokmi v parlamente najväčšiu podporu od roku 1989.

Ak sa premiérovi Petrovi Nečasovi po rozpustení koalície nepodarí do konca týždňa získať dostatočnú podporu, v neodvratných predčasných voľbách sa črtá víťazstvo sociálnych demokratov, ktorých vláda by existovala s tichou podporou "komunistov z doby kamennej". Po prvý raz od pádu komunizmu by sa mohla KSČM aspoň nepriamo podieľať na vláde v krajine, uvádza Die Welt.

"Zdá sa, že Čechom je to medzičasom jedno," konštatujú noviny a pripomínajú najväčšiu demonštráciu odborov od roku 1989, na ktorej 100.000 ľudí na pražskom Václavskom námestí žiadalo predčasné voľby. "Zdá sa im, že to je svetlo na konci tunela, ale je to svetlo vlaku, ktorý sa na nich rúti," citoval Die Welt jedného komentátora.

Vláda Nečasa stratila legitimitu pre vnútorné škandály, ktoré ňou otriasajú niekoľko mesiacov. Okrem toho obyvateľov zaťažuje mnohými úspornými programami - naposledy avizovala zvýšenie DPH a daň pre lepšie zarábajúcich, čo sa dotkne hlavne voličov vládnych strán.

Chaos v českej vláde spôsobil najmenší koaličný partner, strana Veci verejné (VV). "Sivú eminenciu" strany, šéfa poslaneckého klubu Víta Bártu, ktorý sa prezentoval ako bojovník proti korupcii a partnerov z ODS a TOP 09 vydieral tajnými pikantnými informáciami o ich členoch, nedávno odsúdili na podmienečný trest práve pre korupciu.

Bárta ubezpečil, že po odsúdení svoju politickú kariéru ukončí, nakoniec sa však rozhodol zostať. To pobúrilo mnohých členov VV a viedlo k rozkolu v strane. Karolína Peake, ktorá vedie skupinu odštiepencov, sa teraz snaží získať dosť prebehlíkov na to, aby pri hlasovaní o dôvere zaistila vláde prežitie a predišla predčasným voľbám.

Českí komentátori politickú situáciu hodnotia ako kvázi bezvýchodiskovú: Na jednej strane červeno-červená vláda, ktorá by vzišla z predčasných volieb, by vzhľadom na obmedzené zdroje ani zďaleka nemohla splniť svoje sľuby, Česko by však zaradila medzi európske krajiny so zlou finančnou disciplínou. Na strane druhej, pripúšťajú, že súčasná vláda o svoju legitimitu prišla.

Česká republika však má bohaté skúsenosti s rôznymi vládami, ktoré sa udržali pri moci vďaka prebehlíkom. Raz krajina bez riadnej vlády dokonca vydržala tri štvrte roka. Česi sa však nedali rušiť: Život šiel ďalej, uzatvára Die Welt.