Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Diplomacia EÚ si praje návrat Harírího do Libanonu

Na archívnej snímke Saad Harírí. Foto: FOTO TASR/AP

Harírí odcestoval 3. novembra na pracovnú návštevu Saudskej Arábie. O deň neskôr zo Saudskej Arábie vo vopred nahratom televíznom prejave nečakane oznámil, že odstupuje z funkcie.

Brusel 15. novembra (TASR) - Európska únia naliehala na libanonského expremiéra Saada Harírího, aby sa vrátil do Libanonu. Brusel zároveň vyzval všetky tamojšie politické sily na zameranie sa na domácu agendu a varoval Saudskú Arábiu pred miešaním sa politickej situácie v Libanone, uviedla v utorok vo svojej správe tlačová agentúra Reuters.

"V prvom rade naliehame na všetky politické sily, aby sa sústredili na Libanon a to, čo môžu priniesť svojim občanom, premiéra Harírího na návrat do svojej krajiny a na jednotu vlády zameriavajúcu sa na domáce úspechy," povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

EÚ očakáva, že nedôjde k zasahovaniu zvonka, a domnieva sa, že základom je nevnášať regionálne konflikty do Libanonu, povedala Mogheriniová v Bruseli a ocenila úspechy libanonskej vlády, ktoré sa udiali pod Harírího taktovkou.

Názor, že Harírí by sa mal vrátiť do Libanonu, zastáva aj šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel. Samotný Harírí v utorok na Twitteri uviedol, že je v poriadku a do Libanonu sa vráti o niekoľko dní.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian uviedol, že európskych politikov situácia v Libanone a jeho stabilita znepokojujú. Vyzval ďalšie strany, aby do vnútorných záležitostí Libanonu nezasahovali.

Harírí odcestoval 3. novembra na pracovnú návštevu Saudskej Arábie. O deň neskôr zo Saudskej Arábie vo vopred nahratom televíznom prejave nečakane oznámil, že odstupuje z funkcie. Ostro kritizoval Irán, ktorý podľa neho ničivým spôsobom zasahuje do záležitostí arabských krajín, ako aj libanonské hnutie Hizballáh, ktoré je podľa neho predĺženou rukou Iránu.

Saudská Arábia a Irán podporujú opačné strany konfliktov v Sýrii i Jemene.

Samotný Libanon je ostro rozdelený medzi zástancov Saudskej Arábie, ktorých vedie sunnita Harírí, a tábor podporovateľov šiitského Iránu zastupovaný Hizballáhom.