Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krajiny EÚ sa zhodli v otázkach sankcií voči Rusku

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias (v strede) sa rozpráva so svojími rezortnými partnermi EÚ na zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v sídle Rady EÚ v Bruseli 29. januára 2015. Témou rokovaní budú posledné boje na Ukrajine, ako aj zavedenie ďalších sankcií proti Rusku. Foto: TASR/AP

Doterajšie viacnásobné série sankcií EÚ voči Rusku, z ktorých prvé kolo by malo vypršať koncom marca, mali len malý vplyv na zastavenie bojov na Ukrajine.

Brusel 29. januára (TASR) - Jednotu členských krajín EÚ ohľadom potreby reagovať na eskaláciu napätia na východe Ukrajiny sa podarilo zachovať. Po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti to potvrdil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Burian.

Viaceré zdroje naznačovali, že šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias môže zabrzdiť snahy EÚ týkajúce sa nových sankcií voči Rusku, čo sa však nepotvrdilo a grécka delegácia nešla nad rámec základného prístupu Bruselu voči dianiu na východe Ukrajiny.

Slovenský diplomat pripomenul, že po udalostiach v Mariupole boli diskusie diplomatov dosť búrlivé, nedošlo však k názorovým rozdielom medzi členskými štátmi.

"Predĺžili sme platnosť sankcií do 15. septembra, dohodli sme sa, že do ďalšieho zasadnutia Rady ministrov Európska služba pre vonkajšiu činnosť pripraví návrh na zaradenie ďalších osôb a entít na sankčný zoznam EÚ," uviedol Brian. Spresnil, že na zozname sankcií by sa mali ocitnúť najmä tí, ktorí podrývajú súčasné úsilie o mier a porušujú princípy medzinárodného a humanitárneho práva.

Ministri zároveň požiadali šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú, aby jej úrad pripravil návrhy ďalších krokov, ktoré posúdia lídri EÚ na summite 12. februára, v závislosti od toho, aký bude dovtedy konkrétny vývoj udalostí na Ukrajine.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias (vľavo) sa zdraví so svojím holandským rezortným partnerom Bertom Koendersom (v strede) na zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v sídle Rady EÚ v Bruseli 29. januára 2015.
Foto: TASR/AP

"Zhodujeme sa v tom, že cieľom nášho úsilia nie sú ďalšie sankcie, ale podpora procesu realizácie Minských dohôd, ktoré vyzývajú na politické riešenie situácie," upozornil Burian.

Doterajšie viacnásobné série sankcií EÚ voči Rusku, z ktorých prvé kolo by malo vypršať koncom marca, mali len malý vplyv na zastavenie bojov na Ukrajine. Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius však dnes uviedol, že trvá na tom, že sankcie sú tou správnou cestou.