Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ schválili podmienky predbežnej dohody o prechodnom období

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia dúfa, že dohoda o prechodnom období zmierni obavy firiem ešte pred stretnutím premiérky Theresy Mayovej s kolegami z EÚ na štvrtkovom (22.3.) summite v Bruseli.

Brusel 19. marca (TASR) - Diplomati z Európskej únie (EÚ) v pondelok schválili širšie podmienky predbežnej dohody o dvojročnom prechodnom období po vystúpení Británie z bloku v marci 2019. Uviedol to zdroj oboznámený s diskusiou, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa zdroja sa diplomati z 27 štátov Únie, ktorí zastupujú svoje krajiny na rokovanich o brexite, dohodli, že Spojené kráľovstvo bude počas prechodu pokračovať v dodržiavaní všetkých pravidiel EÚ pod jurisdikciou najvyššieho európskeho súdu do konca roku 2020, pričom nebude mať žiadne slovo pri prijímaní budúcich rozhodnutí EÚ.

Režim na hraniciach medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko zostáva nevyriešeným "problémom" v rámci dohody o brexite, dodal zdroj. Írski predstavitelia varovali, že opätovné zavedenie hranice na ostrove by mohlo ohroziť 30-ročnú mierovú dohodu, ktorá umožňuje ľuďom a tovarom voľne sa pohybovať.

Diplomati schválili dohodu len niekoľko hodín pred stretnutím vyjednávačov EÚ a Británie Michela Barniera a Davida Davisa.

Británia dúfa, že dohoda o prechodnom období zmierni obavy firiem ešte pred stretnutím premiérky Theresy Mayovej s kolegami z EÚ na štvrtkovom (22.3.) summite v Bruseli. Nasledujúci deň (23.3.) by podľa očakávania mali európski lídri schváliť podmienky pre rozhovory o budúcich obchodných vzťahoch a Mayová dúfa, že aj predbežnú dohodu o prechode.