Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ vyjadrili podporu pre demokratické Bielorusko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí vo svojich záveroch vyjadrili hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v oblasti ľudských práv v Bielorusku.

Brusel 19. februára (TASR) - Európski diplomati na pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli prijali závery, v ktorých opätovne potvrdili svoju neochvejnú podporu úsiliu bieloruského ľudu o slobodné, demokratické, suverénne a nezávislé Bielorusko. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ministri zahraničných vecí vo svojich záveroch vyjadrili hlboké znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v oblasti ľudských práv v Bielorusku. Odsúdili pokračujúce prenasledovacie a zastrašovacie kampane proti všetkým segmentom bieloruskej spoločnosti, bezprecedentné represie a obmedzenia politickej účasti, ktoré podkopávajú potenciál pre spravodlivosť a legitímnosť parlamentných a miestnych volieb naplánovaných na 25. februára 2024.

Rada ministrov zároveň vyjadrila znepokojenie nad krokmi vládneho režimu Alexandra Lukašenka, ktoré ovplyvňujú národnú identitu Bieloruska, a potvrdila svoj záväzok podporovať a propagovať bieloruský jazyk a kultúru.

Diplomati na rokovaniach v Bruseli dôrazne odsúdili pokračujúcu podporu, ktorú bieloruský režim poskytuje Rusku pri jeho agresii proti Ukrajine, a vyzvali Bielorusko, aby sa zdržalo takýchto činov a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky. Odsúdili tiež hybridné útoky bieloruského režimu na vonkajších hraniciach EÚ vrátane inštrumentalizácie migrantov.

EÚ už uvalila cielené sankcie proti Lukašenkovmu režimu a podľa záverov pondelňajších rokovaní je pripravená prijať ďalšie reštrikcie, pokiaľ budú bieloruské orgány pokračovať v opatreniach odsudzovaných Bruselom.

V neposlednom rade ministri zdôraznili silnú podporu EÚ pre bieloruskú občiansku spoločnosť a privítali zriadenie poradnej skupiny EÚ s bieloruskými demokratickými silami a občianskou spoločnosťou.

EÚ sa zaviazala poskytnúť budúcemu demokratickému Bielorusku tri miliardy eur prostredníctvom komplexného plánu hospodárskej podpory, ktorého cieľom je podporiť odolnosť krajiny, uskutočniť demokratické reformy, vytvoriť nové pracovné miesta a zlepšiť životnú úroveň ľudí.



(spravodajca TAS Jaromír Novak)