Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ vyzývajú Kongres USA, aby neoslabil jadrovú dohodu

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Historická dohoda medzi Teheránom a svetovými mocnosťami bola podpísaná v júli 2015 s cieľom ukončiť viac ako desaťročie trvajúce napätie a diplomatickú izoláciu Iránu.

Brusel/Luxemburg 16. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie vyzývajú Kongres USA na zachovanie jadrovej dohody s Iránom po tom, ako americký prezident Donald Trump stiahol svoju podporu pre túto dohodu, uviedla tlačová agentúra AP.

S týmto posolstvom vystúpili viacerí európski diplomati pred začatím rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Historická dohoda medzi Teheránom a svetovými mocnosťami bola podpísaná v júli 2015 s cieľom ukončiť viac ako desaťročie trvajúce napätie a diplomatickú izoláciu Iránu. Teherán ukončil svoje vojenské jadrové aktivity výmenou za zrušenie prísnych ekonomických sankcií zavedených medzinárodným spoločenstvom.

Trump minulý týždeň v piatok oznámil, že jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami už nezodpovedá národným bezpečnostným záujmom Spojených štátov. USA od dohody neodstúpia, ale prezident vyzval ministerstvo financií, aby uvalilo prísne sankcie na iránske Revolučné gardy, a na rovnaký postup vyzval aj spojencov Washingtonu.

"Dúfame, že Kongres túto dohodu nespochybní," uviedol šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian po príchode na rokovania. Jeho rezortný kolega z Holandska Bert Koenders zdôraznil, že dohoda s Teheránom sa týka "bezpečnosti celého sveta", a rovnako vyjadril nádej, že USA urobia "správne rozhodnutie".

Minister zahraničných vecí Belgicka Didier Reynders v tejto súvislosti skonštatoval, že oslabenie dohody s Teheránom by ohrozilo dôveru v budúce rokovania o jadrových ambíciách Severnej Kórey. "Musíme dokázať, že keď uzatvoríme jadrovú dohodu, tak ju dokážeme rešpektovať," povedal Reynders.

Ministri zahraničných vecí pod vedením šéfky európskej diplomacie okrem diskusií o zámeroch prezidenta USA voči dohode s Iránom prijmú závery k situácii v Mjanmarsku v súvislosti s prenasledovaním moslimských Rohingov a očakáva sa, že podpíšu nový balík sankcií proti Severnej Kórei za pokračujúci jadrový program.