Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

USA varovali húsiov, aby zastavili útoky na lode v Červenom mori

Na archívnej snímke loď na mori. Foto: TASR/AP

Jemenskí povstalci húsíovia opakovane dronmi a strelami útočia na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori.

New York 3. januára (TASR) - Dvanásť krajín vrátane Spojených štátov v stredu spoločne varovalo jemenských húsíjských povstalcov pred pokračovaním v útokoch na lode v Červenom mori. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nech je náš odkaz jasný: vyzývame na okamžité ukončenie týchto nezákonných útokov a prepustenie nezákonne zadržiavaných plavidiel a posádok," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom.

"Húsíovia ponesú zodpovednosť, ak budú naďalej ohrozovať životy, svetovú ekonomiku a voľný tok obchodu na kritických vodných cestách v regióne," píše sa vo vyhlásení.

Toto stanovisko zverejnil Biely dom po správach, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje priame útoky na jemenských povstalcov, všíma si AFP.

Medzi krajinami, ktoré sa pod toto vyhlásenie podpísali, sú Británia, Austrália, Kanada, Nemecko a Japonsko. Londýn v pondelok varoval húsíov pred "priamou akciou".

Medzi signatármi je spomedzi krajín Blízkeho východu iba Bahrajn, malá krajina v Perzskom zálive, ktorá má napäté vzťahy s Iránom. Irán je hlavným podporovateľom húsiov.

Húsíjskí povstalci tvrdia, že útoky vykonávajú v solidarite s Palestínčanmi. V čase vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas preto útočia na lode spojené s Izraelom.

Spojené štáty vyslali vlani na Blízky východ svoju lietadlovú loď USS Dwight D. Eisenhower a oznámili koalíciu krajín na ochranu plavby v Červenom mori, cez ktoré prechádza 12 percent svetového obchodu.

Diplomati: V spojitosti s útokmi na lode v Červenom mori má zasadnúť BR OSN



Bezpečnostná rada OSN má stredu zasadnúť v spojitosti s útokmi jemenských povstalcov, tzv. húsíov, v Červenom mori, uviedli diplomatické zdroje. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas de Riviere už v utorok uviedol, že BR OSN by mala v spojitosti s touto záležitosťou zasadnúť už čoskoro - pravdepodobne v stredu, napísala agentúra Reuters. Francúzsku v januári patrí rotujúce predsedníctvo v BR OSN.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) v utorok uviedlo, že húsíovia vypálili dve protilodné balistické strely a viacero obchodných lodí v Červenom mori hlásilo dopad týchto striel do mora. Škody však nehlásili. Helikoptéry amerického vojenského námorníctva v nedeľu zneškodnili tri člny húsíov, ktoré útočili na kontajnerovú loď dánskej spoločnosti Maersk.

Jemenskí povstalci húsíovia opakovane dronmi a strelami útočia na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori. Tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Spojené štáty minulý mesiac vytvorili mnohonárodnú námornú misiu, ktorá má chrániť dôležitú námornú trasu v Červenom mori. Obchodné spoločnosti totiž z bezpečnostných dôvodov menia trasy svojich lodí a plavia sa okolo Mysu dobrej nádeje na juhu Afriky. To výrazne predlžuje obchodné trasy a môže viesť k nárastu cien viacerých druhov tovaru.