Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Diplomati vyjadrujú optimizmus ohľadom 2. fázy rokovaní o brexite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V druhý deň summitu budú musieť lídri 27 členských krajín (bez účasti Británie) rozhodnúť, či Londýn dosiahol dostatočný pokrok v troch kľúčových oblastiach.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európski diplomati na utorňajšom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli vyjadrili optimizmus v súvislosti s možným prechodom do druhej fázy rokovaní o brexite.

Príslušné rozhodnutie by mali prijať premiéri a prezidenti členských krajín na tohtotýždňovom summite EÚ v Bruseli (14-15.12).

V druhý deň summitu budú musieť lídri 27 členských krajín (bez účasti Británie) rozhodnúť, či Londýn dosiahol "dostatočný pokrok" v troch kľúčových oblastiach, ktoré boli súčasťou prvej fázy rokovaní o brexite.

"Verím, že budeme schopní dosiahnuť bod, keď sa lídri EÚ rozhodnú pre prechod do druhej fázy rokovaní,"
uviedol podľa tlačovej agentúry DPA estónsky minister zahraničných vecí Sven Mikser, ktorý predsedal poslednej Rade ministrov pre všeobecné záležitosti počas estónskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Úlohou rokovaní ministrov zahraničných vecí bolo - okrem iného - pripraviť body, ktoré sa budú prerokúvať počas summitu EÚ.

Optimizmus ohľadom spustenia druhej fázy rokovaní o brexite vyjadril aj nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth. Podľa neho by sa však rokovania o budúcich obchodných vzťahoch medzi oboma stranami mali začať až po summite EÚ v marci 2018.

Slovensko na zasadnutí Rady ministrov zastupuje štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.