Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Claudio Abbado podporí z platu doživotného senátora hudobné talenty

Claudio Abbado Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Známy dirigent tak chce pomôcť deťom z hudobnej školy v rozvíjaní ich talentov.

Rím 5. decembra (TASR) - Svetoznámy taliansky dirigent Claudio Abbado (80), ktorého prezident Giorgio Napolitano vymenoval v auguste za zásluhy o kultúru za doživotného senátora, sa vzdá platu spojeného s touto funkciou. Abbado sa rozhodol venovať ho na financovanie štipendií pre talentované deti z hudobnej školy vo Fiesole neďaleko Florencie.

"Rozhodol som sa pre tento krok v presvedčení, že podpora kultúry v Taliansku mi umožní hľadieť s väčším optimizmom do budúcnosti," citovala umelcove slová tlačová agentúra APA.

Hlava talianskeho štátu vymenovala popri Abbadovi za doživotných senátorov aj slávneho architekta Renza Piana, laureáta Nobelovej ceny za fyziku Carla Rubbiu a riaditeľku Stem Cell Biology and Pharmacology of Neurodegenerative Disease v Miláne, vedeckú pracovníčku Elenu Cattaneovú. Práve ona je vôbec najmladšou doživotnou senátorkou a iba treťou ženou v dejinách, ktorej sa dostalo podobnej pocty.

Každý taliansky prezident má podľa ústavy právo oceniť podobným spôsobom za mimoriadne zásluhy v umeleckej, sociálnej alebo vedeckej oblasti maximálne päť občanov.

Claudio Abbado, ktorého už dlhší čas sužujú zdravotné problémy, musel kvôli nim odriecť opäť dva koncerty so svojím Mozartovym orchestrom, ktoré sa mali uskutočniť v stredu a dnes večer v priestoroch viedenského Musikvereinu.