Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Rakúsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko budú dejiskom Dlhej noci múzeí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dlhá noc múzeí sa začína v sobotu o 18.00 hod a potrvá do jednej hodiny po polnoci.

Viedeň 2. októbra (TASR) - Už po 16-krát sa v sobotu uskutoční v Rakúsku Dlhá noc múzeí, do ktorej sa tentoraz zapojí nielen na celom území alpskej republiky, ale aj vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku 731 múzeí, galérií a iných kultúrnych inštitúcií. Ich brány zostanú otvorené až do jednej hodiny po polnoci.

Takmer vo všetkých z nich budú popri jestvujúcich expozíciách pripravené pre návštevníkov aj špeciálne programy, napríklad v 267 rakúskych múzeách chystajú ponuku vhodnú i pre deti.

Vo Viedni figuruje v ponuke 127 inštitúcií, a to nielen slávna Albertina s výstavou diel Edvarda Muncha, ale napríklad aj Leopoldovo múzeum s ponukou umeleckého sveta okolo roku 1900 či Viedenské fonografické múzeum. To pri príležitosti 75. nedožitých narodenín Johna Lennona pripravilo hneď pri svojej prvej účasti v Dlhej noci múzeí pravdepodobný "ťahák" pre pamätníkov beatovej éry - expozíciu o Beatles.

Viacero pozoruhodných výstav a akcií ponúknu aj ďalšie rakúske spolkové krajiny vrátane tých nie priveľmi vzdialených zo Slovenska, teda Burgenlandu alebo Dolného Rakúska.

Dlhá noc múzeí sa začína v sobotu o 18.00 hod a potrvá do jednej hodiny po polnoci. Vstupenky sú k dispozícii nielen na servere Tickets.orf.at, ale aj v pokladniach všetkých účastníckych inštitúcií.

Cena kombinovanej vstupenky je 13 eur, pre zvýhodnených 11 eur. Deti do 12 rokov majú vstup voľný. V rakúskej metropole budú vstupenky platiť aj na tamojšiu MHD, navyše bude k dispozícii aj špeciálna kyvadlová autobusová doprava.

Podujatie, ktoré organizuje rakúska verejnoprávna ORF, navštívilo v uplynulých rokoch celkove päť miliónov nadšencov umenia.