Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dlhoročná pracovníčka ukrajinskej knižnice v Moskve dostala podmienku

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Za trestným stíhaním obžalovanej bola distribúcia knižných prác ukrajinského nacionalistu Dmytra Korčynského, ako aj obvinenie zo sprenevery v dôsledku hradenia obhajoby z prostriedkov inštitúcie.

Moskva 5. júna (TASR) - Na štyri roky väzenia podmienečne odsúdili dnes v Moskve bývalú riaditeľku tamojšej ukrajinskej knižnice Nataliu Šarinovú.

Za trestným stíhaním 59-ročnej obžalovanej, ktorá v spomínanej knižnici pracovala 35 rokov, bola distribúcia knižných prác ukrajinského nacionalistu Dmytra Korčynského, ako aj obvinenie zo sprenevery v dôsledku hradenia obhajoby z prostriedkov inštitúcie.

Šarinová v súdnej sieni zopakovala, že sa cíti nevinná, a po vynesení rozsudku avizovala odvolanie.

Podľa jej slov niet jediného svedka, jediného dôkazu, ktorý by potvrdzoval obsah žaloby.

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International rozsudok ruskej justície kritizovala ako neopodstatnený. Podľa jej názoru tento "vysoko politický prípad... jasne ukazuje vážne nedostatky nezávislosti justície v Rusku".

Dmytro Korčynskyj je lídrom ukrajinskej strany Bratstvo, niekdajším neúspešným prezidentským kandidátom, publicistom a spoločenským aktivistom, ktorý bojoval na východe Ukrajiny ako dobrovoľník proti tamojším proruským separatistom.