Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj: Nemám nič spoločné s protestnými akciami v Moskve

Ruský opozičný aktivita Alexej Navaľnyj vychádza z nápravného zariadenia 6. marca 2015 v Moskve. Foto: TASR/AP

Opozičný politik A. Navaľnyj je vo väzení. Ruské úrady protesty dnes nepovolili a prokuratúra ľudí pred účasťou na nich varovala.

Moskva 2. apríla (TASR) - Ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj a jeho prívrženci odmietajú tvrdenia, že majú niečo spoločné s protestnými akciami, ktoré sa dnes konajú v Moskve a ďalších veľkých mestách Ruska. Ruské úrady tieto protesty nepovolili a prokuratúra ľudí pred účasťou na nich varovala.

Navaľnyj dnes v rozhovore pre denník Novaja gazeta tvrdil, že o dnešných akciách nič nevie. Podobne sa vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší Navaľného kolegovia z Fondu na boj proti korupcii (FBK).

Navaľnyj rozhovor pre denník Novaja gazeta poskytol z väzenia, kde si odpykáva 15-dňový trest odňatia slobody, ktorý mu súd tento týždeň vymeral za kladenie odporu pri zatýkaní. Navaľného zadržali pred týždňom v centre Moskvy, keď šiel na demonštráciu proti korupcii. Tá bola tiež úradne nepovolená a skončila sa zadržaním desiatok ľudí. V závislosti od zdroja sa ich počet pohybuje od 500 do vyše 1000.

V zahraničí žijúci bývalý oligarcha a zakladateľ hnutia Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij označil dnešné udalosti na Manéžnom námestí v centre Moskvy "za provokáciu zo strany moci".

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Chodorkovskij poukázal na to, že podobne ako v roku 2012 sa vedenie krajiny znova pokúša potlačiť nálady v spoločnosti. Upozornil aj na to, že dnešné akcie "nemajú ani organizátorov ani jasné požiadavky".

Rozhlasová stanica Echo Moskvy pripomenula, že ruská generálna prokuratúra žiadala zablokovať webové stránky, ktoré obsahujú výzvy na účasť na dnešných protestoch, a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie už v tejto súvislosti spustil vyšetrovanie výziev k masovým nepokojom. Echo súčasne upozornilo na to, že kým pred týždňom federálne televízie ignorovali masové protesty v Moskve, dnes ich spravodajcovia informujú divákov priamo z miesta udalostí.l