Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

PRELOMOVÝ SUMMIT EÚ: Británia, migranti... O čom všetkom sa rozhoduje?

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dnešné rokovania sú zamerané na úpravu vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktorú do konca roka 2017 čaká povinné referendum o zotrvaní alebo odchode z únie.

Brusel 18. februára (TASR) - Občania Spojeného kráľovstva, ale aj obyvatelia ostatných 27 členských krajín EÚ s napätím očakávajú výsledky dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa začína dnes popoludní v Bruseli. Kým piatková časť je venovaná analýze migračnej krízy a neočakávajú sa nové opatrenia, od výsledku dnešných rokovaní premiérov a prezidentov môže závisieť budúca podoba únie.

Dnešné rokovania sú zamerané na úpravu vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktorú do konca roka 2017 čaká povinné referendum o zotrvaní alebo odchode z únie. Britský premiér David Cameron od zvyšku únie žiada štvorbodový balík reforiem, ktoré podľa jeho slov presvedčia Britov, aby nehlasovali za brexit - vystúpenie z EÚ.

Predseda Európskej rady Donald Tusk 2. februára zaslal do Londýna a následne aj do všetkých metropol EÚ odpoveď s návrhom na riešenie britských požiadaviek. Cameron ešte predtým vykonal sériu návštev členských krajín únie v snahe vysvetliť a obhájiť svoj uhol pohľadu. Dnešnému referendu predchádzali zdĺhavé diplomatické a politické rokovania, ako však v stredu večer oznámil Tusk, stále nie je presvedčený, že sa podarilo odstrániť všetky názorové spory, a nevie zaručiť úspech summitu.


SUVERENITA

Británia sa v rámci tejto kapitoly usiluje zostať stranou od presadzovanej politiky "stále tesnejšej únie" a naznačuje, že nechce odovzdávať ďalšie právomoci do Bruselu. Cameron navrhol, aby národné parlamenty krajín EÚ mali väčší vplyv na vetovanie európskej legislatívy prichádzajúcej z Bruselu.

Návrh z Tuskovej dielne "nenúti" Britániu k hlbšej politickej integrácii, Londýn by však nemal brániť takejto integrácii medzi ostatnými členskými štátmi. Tusk zároveň navrhol mechanizmus "červenej karty", v rámci ktorej by 55 percent národných parlamentov mohlo spoločne zablokovať legislatívny návrh Európskej komisie.


SOCIÁLNE DÁVKY

Vláda z Londýna chce pribrzdiť pracovnú imigráciu - argumentujúc, že zamestnanci z iných krajín únie sú záťažou pre domáci systém sociálneho zabezpečenia a zahlcujú britský pracovný trh.

Z hľadiska EÚ to bola najťažšia oblasť rokovaní, lebo sloboda pohybu občanov - aj za prácou do iných krajín - a rovnaké zaobchádzanie s nimi ako s domácimi štátnymi príslušníkmi je jednou zo základných slobôd v EÚ. Tusk v snahe vyjsť v ústrety Britom navrhol kompromisný text, ktorý predpokladá vznik "ochranného mechanizmu" na vyrovnanie sa s vysokým počtom pracovníkov z iných krajín EÚ. Londýnu by to malo umožniť obmedziť prístup zahraničných pracovníkov k sociálnym dávkam po dobu štyroch rokov, čo sa viacerým krajinám zdá príliš prísne. Pred summitom sa diplomati sporili aj o to, či sa toto pravidlo bude týkať iba novopríchodzích zamestnancov, alebo môže byť uplatnené aj retroaktívne.

Ďalším sporným bodom je britská snaha znížiť prídavky na deti pracovníkov z iných krajín EÚ, ak ich deti a rodiny nežijú v Británii. Tzv. indexácia detských prídavkov je podľa diplomatov priechodná, ale nesmie sa vzťahovať na iné sociálne benefity.


EKONOMICKÉ RIADENIE

Britská vláda s ohľadom na skutočnosť, že v Londýne je najväčšie finančné centrum Európskej únie, má obavy, že rozhodnutia prijaté krajinami rozrastajúcej sa eurozóny by mohli poškodiť jej záujmy. Británia si vybojovala výnimku, že nemusí prijímať euro.

Tusk v odpovedi Cameronovi navrhol mechanizmus, ktorý bude zohľadňovať názory krajín EÚ stojacich mimo eurozóny - a to v ekonomickej i finančnej oblasti. Tieto štáty však nebudú mať "právo veta" a ani nebudú môcť brzdiť rozhodnutia prijímané vnútri menovej únie.


KONKURENCIESCHOPNOSŤ

Británia považuje jednotný trh EÚ za jeden z najatraktívnejších aspektov členstva v únii, Londýn však požaduje viac opatrení v prospech podnikania v Európe a ráznejšie odstránenie prekážok v oblasti konkurencieschopnosti.

Tusk vo svojej odpovedi na tento bod prisľúbil zníženie byrokracie v EÚ, ambicióznejšiu obchodnú politiku, podporu podnikania a vytváranie nových pracovných miest. S týmito cieľmi súhlasia všetky krajiny EÚ.