Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do 13.00 h v predčasných voľbách v Katalánsku hlasovalo 34,7 % voličov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účasť v nich je zatiaľ nižšia ako v roku 2015.

Madrid 21. decembra (TASR) - Svoje právo voliť vo štvrtkových predčasných voľbách do katalánskeho parlamentu do 13.00 h SEČ využilo 34,7 percenta voličov. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že volebné miestnosti budú otvorené do 20.00 h SEČ.

Agentúra AP poznamenala, že účasť voličov v predčasných voľbách je zatiaľ nižšia ako v roku 2015.

Katalánske národné zhromaždenie (ANC), ktoré združuje prívržencov nezávislosti tohto regiónu, medzičasom oznámilo, že bude robiť paralelné sčítanie hlasov odovzdaných vo voľbách, pretože oficiálnym údajom nedôveruje a obáva sa podvodov.

ANC zbiera údaje od pozorovateľov troch politických strán, ktoré sa hlásia k myšlienke nezávislosti Katalánska. Podľa ANC pozorovatelia sú vo všetkých volebných miestnostiach. Celkovo ich je okolo 4000. Štábu ANC medzičasom poskytli informáciu o účasti k 13.00 h SEČ, dokedy podľa pozorovateľov hlasovalo 34,69 percenta voličov.

Výsledky svojho sčítania hlasov zverejní ANC v Námornom múzeu v Barcelone.

ANC okrem toho avizovala, že na 22. decembra zvoláva do centra Barcelony zhromaždenie, na ktorom sa bude buď oslavovať víťazstvo secesionistov, alebo sa bude protestovať proti výsledkom volieb, ak by tábor odporcov zotrvania Katalánska vo zväzku so Španielskom neuspokojili.

Štvrtkovým predčasným parlamentným voľbám predchádzala niekoľko mesiacov trvajúca politická kríza vyvolaná októbrovým referendom o nezávislosti, ktoré ústredná španielska vláda i ústavný súd označili za ilegálne.

Madrid posilnil v regióne bezpečnostné opatrenia, očakávajúc násilie. Miestne médiá informovali, že španielske ministerstvo vnútra vyslalo do Katalánska 15.000 policajtov, ktorí budú hliadkovať počas hodín hlasovania.

Volili aj väznení politici


Vo štvrtkových predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku hlasovali už všetci lídri politických strán, ako aj politici, ktorí sú vo väzbe pre podozrenie zo sprenevery štátnych prostriedkov, prekročenia právomocí a neposlušnosti. Informovala o tom agentúra AP.

Bývalý podpredseda katalánskej vlády Oriol Junqueras, jeden zo silných kandidátov, poslal svoj hlas elektronickou poštou z väzenia neďaleko Madridu, uviedla tento týždeň jeho strana, Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

Carles Puigdemont, ktorého španielsky kabinet po kontroverznom referende o nezávislosti Katalánska zosadil z funkcie predsedu katalánskej vlády, označil štvrtkové predčasné voľby za "mimoriadne dôležité" pre návrat regiónu do normálu po tom, ako po aktivovaní ústavného článku 155 prebrala nad ním kontrolu vláda v Madride.

V rozhovore s katalánskymi novinármi v Bruseli, kam Puigdemont unikol pred hrozbou zatknutia v Španielsku, katalánsky expremiér vyhlásil, že "z výsledkov (volieb) vzíde návod na ozdravenie demokracie".

Na margo väznených členov svojej niekdajšej vlády uviedol, že "to nie je normálne - (zažívame) voľby, ktoré sa konajú s kandidátmi vo väzniciach a kandidátmi v exile."

Puigdemont sa z Belgicka nemôže zúčastniť na voľbách, ale prostredníctvom Twitteru sa poďakoval 18-ročnej žene, ktorá vo štvrtok vo volebnej miestnosti v meste neďaleko Barcelony oznámila, že svoj voličský hlas symbolicky odovzdáva v mene Puigdemonta.

Puigdemont vo štvrtkových voľbách kandiduje - a to aj napriek tomu, že ak by sa vrátil do Španielska, okamžite mu hrozí zatknutie.

Iný katalánsky politik Carles Riera, ktorý sa o hlasy voličov uchádza za radikálnu Kandidátku ľudovej jednoty (CUP) - kľúčovú silu snáh za nezávislosť -, označil štvrtkové voľby za výnimočné, pretože ich nariadil Madrid. Dodal, že voľby sa konajú v "kontexte demokratickej anomálie" súvisiacej "so štátnym prevratom".

Líder pravicovej Ľudovej strany (PP) Javier García Albiol označil deň hlasovania v predčasných voľbách za historický, pretože "ukončí proces, ktorého cieľom bolo rozdeliť spoločnosť v Katalánsku".

Vodca ľavicovej koalície Spoločne môžeme (CeC-Podem) Xavier Domenech vyzval Kataláncov, aby sa vo voľbách nerozhodovali podľa toho, či je daná strana za alebo proti nezávislosti Katalánska, ale aby hlasovali za budúcnosť. Vyjadril tiež nádej, že účasť Kataláncov na voľbách bude vysoká. Podľa neho by to znamenalo, že aj napriek zložitej situácii, v ktorej sa Katalánsko ocitlo, "existuje východisko". Vyslovil tiež presvedčenie, že Katalánsko terajšiu krízu prekoná, a to pozitívnym spôsobom.

Líderka promadridskej katalánskej vetvy španielskej liberálnej politickej strany Občania Ines Arrimadasová vo štvrtok vyzvala skoncovať s rozdelením katalánskej spoločnosti, pričom vinu za tento stav pripísala miestnym separatistom.

Po tom, ako Arrimadasová v Barcelone odovzdala svoj hlas, pred novinármi vyhlásila: "Budeme tvrdo bojovať za to, aby sa Katalánsko vrátilo do normálu".

Arrimadasová je jednou z dvoch veľmi výrazných žien angažujúcich sa v katalánskej politike - druhou je Marta Roviraová z tábora secesionistov.

Roviraová je jednotkou v zozname kandidátov Republikánskej ľavice Katalánska (ERC), pretože jej líder Oriol Junqueras je momentálne vo väzení pre podozrenie zo sprenevery štátnych prostriedkov, prekročenia právomocí a neposlušnosti.

Roviraová vo štvrtok vo volebnej miestnosti v meste Vic po vhodení hlasovacieho lístka do urny uviedla: "Dnes volíme s nádejou, že sa demokracia dokáže presadiť".

Líder Socialistickej strany Katalánska (PSC) Miquel Iceta zasa vyzval na zmenu smerovania katalánskej politiky a sľúbil, že sa bude snažiť dosiahnuť pokrok. Jeho strana rozhodne odmieta odčlenenie sa Katalánska od Španielska.