Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do Aun Schan Su Ťij sa stane ministerkou v novej mjanmarskej vláde

Aun Schan Su Ťij Foto: TASR/AP

Nový kabinet, zostavovaný na základe výsledkov novembrových parlamentných volieb, by mal mať namiesto doterajších 36-tich len 21 ministerstiev.

Nepjito 22. marca (TASR) - Bývalá vodkyňa mjanmarskej opozície Do Aun Schan Su Ťij sa stane v novej vláde ministerkou - pravdepodobne bude viesť kľúčový rezort diplomacie. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenia mjanmarských politických predstaviteľov.

Nový kabinet, zostavovaný na základe výsledkov novembrových parlamentných volieb, by mal mať namiesto doterajších 36-tich len 21 ministerstiev.

Novozvolený prezident Tchin Ťjo nominoval celkovo 18 nových ministrov, takže niektorí z nich by mali viesť viac rezortov. Podľa predsedu mjanmarského parlamentu je medzi nominantmi aj laureátka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, šéfka najsilnejšej parlamentnej strany Národná liga za demokraciu (NLD).

Popredný predstaviteľ NLD, ktorý si neželal byť menovaný, vyhlásil, že Su Ťij by mala v novej vláde viesť minimálne jedno ministerstvo.

"Určite dostane post ministerky zahraničných vecí, aby mohla zasadnúť v Národnej obrannej a bezpečnostnej rade," povedal pre DPA citovaný činiteľ NLD.

Uvedená rada je najvyšším orgánom v politickom systéme Mjanmarska. Spomedzi 11-tich členov je šesť zástupcov armády vrátane hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Do Aun Schan Su Ťij by mala popri rezorte diplomacie riadiť aj ministerstvo školstva. Okrem toho má pôsobiť aj v kancelárii prezidenta, a to ako šéfka odboru energetiky, vyplýva z neoficiálneho dokumentu, ku ktorému sa dostala agentúra DPA.

Nového prezidenta Tchin Ťjoa navrhla do funkcie strana NLD, ktorá v novembrových voľbách získala jasnú väčšinu hlasov v oboch komorách snemovne. Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidenta nemohla uchádzať, keďže jej dvaja synovia a zosnulý manžel sú britskými občanmi.