Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Budapešti pricestovala nová veľvyslankyňa USA

Coleen Bell Foto: www.budapesttelegraph.com

Veľvyslanectvo USA po odchode veľvyslankyne Eleni Tsakopoulosovej-Kounalakisovej v júli 2013 viedol chargé d'affaires André Goodfriend.

Budapešť 19. januára (TASR) - Do Budapešti dnes pricestovala nová veľvyslankyňa Spojených štátov Colleen Bellová. Na medzinárodnom letisku Ferenca Liszta ju v mene privítal vlády štátny tajomník rezortu diplomacie Levente Magyar.

Podľa agentúry MTI diplomatka po prílete na letisko neposkytla vyjadrenie pre médiá. Poverovaciu listinu odovzdá Bellová prezidentovi Jánosovi Áderovi v stredu. S ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóm sa nová šéfka zastupiteľského úradu USA stretne na pracovnej večeri vo štvrtok.

Szijjártó minulý piatok povedal, že príchod novej veľvyslankyne očakáva s veľkou nádejou. Ako poznamenal, pozitívna je už samotná skutočnosť, že Washington bude mať v Budapešti opäť veľvyslanca. Veľvyslanectvo USA totiž po odchode veľvyslankyne Eleni Tsakopoulosovej-Kounalakisovej v júli 2013 viedol chargé d'affaires André Goodfriend.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie jeho vláda urobí všetko pre to, aby politická spolupráca medzi Maďarskom a Spojenými štátmi bola rovnako bezproblémová ako kooperácia v oblastiach hospodárstva a obrany. "Záujmom Maďarska je čo najskôr uzatvoriť existujúce otvorené záležitosti - k tomu však nestačí otvorenosť a ochota iba na strane Maďarska," dodal.

USA doposiaľ podľa jeho slov nepredložili nijaké dôkazy týkajúce sa korupčných obvinení vysokých štátnych úradníkov, ktorým vlani Spojené štáty zakázali vstup na svoje územie. Preto sa Szijjártó - na základe požiadavky generálneho prokurátora - obrátil so žiadosťou na šéfa americkej diplomacie, aby bolo možné riešiť tieto záležitosti právnou cestou.