Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na juh Chorvátska sa rozšíril lesný požiar z Čiernej Hory

Obrovský požiar v obci Podstrana na pobreží Dalmácie, osem kilometrov od mesta Split, 18. júla 2017. Archívne foto. Foto: Lesné požiare v Chorvátsku

Hasičské lietadlá sa pokúšajú dostať plamene pod kontrolu a zabrániť im v šírení na ďalšie územie.

Záhreb 20. júla (TASR) - Hasiči bojujú dnes na juhu chorvátskeho pobrežia Jadranského mora s lesným požiarom, ktorý sa rozšíril cez hranicu zo susednej Čiernej Hory. Informovali o tom chorvátske úrady.

Uviedli, že hasičské lietadlá sa pokúšajú dostať plamene pod kontrolu a zabrániť im v šírení na ďalšie územie.

Chorvátsko aj Čiernu Horu sužuje toto leto celá séria lesných požiarov na pobreží Jadranského mora, keďže vládnu veľké horúčavy a sucho.

V Chorvátsku sa požiar tento týždeň dostal až ku kľúčovému prístavu Split, čo spôsobilo paniku. V Čiernej Hore museli z postihnutej turistickej oblasti evakuovať najmenej 100 ľudí.

Úrady vyjadrili obavy, že s novou vlnou horúčav sa tento víkend rozhoria nové požiare.

Príčinu lesných požiarov na polostrove Luštica objasní až vyšetrovanie



Lesné požiare na čiernohorskom polostrove Luštica sa po nasadení hasiacich lietadiel a vrtuľníkov z Ukrajiny, Bulharska a Švajčiarska podarilo dostať pod kontrolu.

Príčina požiarov, ktoré spôsobili v regióne nemalé problémy a bolo nutné evakuovať aj desiatky ľudí, zostáva naďalej neobjasnená.

Hasiči však našli na vrchu Obosnik, kde sa požiar obnovil, dve spálené pneumatiky od nákladného vozidla; nález oznámili polícii.

Ani v tomto prípade teda zatiaľ nemožno vylúčiť podpaľačstvo, informovala čiernohorská rozhlasová stanica Jadran.