Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Do Chorvátska sa v roku 2022 viac ľudí prisťahovalo, ako vysťahovalo

Chorvátske mesto Omiš Foto: Ivana Mišáková/TASR

Väčšina z prisťahovalcov sú pracovníci z iných krajín.

Záhreb 2. júla (TASR) - V roku 2022 sa z Chorvátska po prvýkrát od roku 2008 vysťahovalo menej ľudí, ako sa prisťahovalo, informuje TASR podľa agentúry HINA.

V minulom roku sa vysťahovalo 46.287 osôb, pričom v Chorvátsku sa usadilo alebo sa z cudziny vrátilo 57.972 ľudí, vyplýva z údajov Národného štatistického úradu (DZS) podľa denníka Jutarnji List. V krajine tak pribudlo 11.685 osôb.

Väčšina z prisťahovalcov sú pracovníci z iných krajín. Podľa demografa zo Záhrebskej univerzity Ivana Čipina viac ako polovicu z tých, ktorí opustili krajinu, tvorili zahraniční pracovníci. Podľa neho to ukazuje, že slabne počet Chorvátov, ktorí natrvalo opúšťajú svoju vlasť.

Čipin pre denník Jutarnji List povedal, že zahraniční pracovníci v Chorvátsku ostávajú rok alebo dva a potom krajinu zvyčajne opustia.

"Stále nemáme trvalo usídlených zahraničných pracovníkov. Prichádzajú sem bez rodín," vysvetlil.

Emigračný vrchol dosiahlo Chorvátsko v roku 2017, keď sa z krajiny vysťahovalo 47.352 osôb a prisťahovalo 15.553. Migračný deficit tak dosiahol 31.799 ľudí. Odvtedy sa migračná situácia v Chorvátsku podľa denníka začala zmierňovať.