Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Do Grécka po pokuse o prevrat z roku 2016 ušli už tisíce Turkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oveľa vyšší je však počet Turkov, ktorí z Grécka cestovali ďalej a požiadali o azyl v niektorej inej krajine, uviedol predstaviteľ gréckej pobrežnej stráže pre agentúru DPA.

Atény 19. decembra (TASR) - Tisíce Turkov utiekli po pokuse o prevrat vo svojej krajine z júla 2016 do Grécka a požiadali tam o azyl. Ich počet pritom stúpa. Od začiatku tohto roka požiadalo o azyl 4425 občanov Turecka, informovali v stredu grécke médiá s odvolaním sa na príslušné azylové úrady.

V roku 2016 podalo žiadosť o azyl v Grécku 189 Turkov, v roku 2017 ich bolo 1827. Väčšina z nich uviedla, že sú v Turecku po neúspešnom prevrate vystavení politickému prenasledovaniu. Úrady v Grécku predpokladajú, že v budúcom roku bude tureckých azylantov ešte viac, vyplýva zo správ.

Oveľa vyšší je však počet Turkov, ktorí z Grécka cestovali ďalej a požiadali o azyl v niektorej inej krajine, uviedol predstaviteľ gréckej pobrežnej stráže pre agentúru DPA. Neznámy počet azylantov pritom prišiel o život - buď v Egejskom mori, alebo pri snahe preplávať cez hraničnú rieku Evros (v bulharčine Marica).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje z pokusu o prevrat duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA, a zakročuje proti jeho údajným prívržencom i opozícii. Podľa oficiálnych údajov z polovice novembra zadržali v krajine od roku 2016 pre obvinenia zo spojenia s pučistami približne 218.000 ľudí. Viac ako 140.000 osôb prepustili zo štátnej služby.