Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Do nemeckého Saska-Anhaltska sa vrátila vtáčia chrípka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovší výskyt ochorenia hlásia z okresu Mansfeld-Südharz, kde sa v organizmoch troch uhynutých labutí potvrdila prítomnosť subtypu vírusu H5.

Magdeburg 24. augusta (TASR) - Vtáčiu chrípku hlásia opäť z nemeckej spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko, kde iba na jar zrušili všeobecnú povinnosť chovateľov držať operencov v uzavretých priestoroch.

Najnovší výskyt ochorenia hlásia z okresu Mansfeld-Südharz, kde sa v organizmoch troch uhynutých labutí potvrdila prítomnosť subtypu vírusu H5. Až výsledky laboratórnych analýz odobratých vzoriek ukážu, či ide o vysoko nákazlivý H5N1 spôsobujúci u operencov fatálne ochorenie.

Informácie priniesol Stredonemecký rozhlas (MDR).

Pre chovateľov v okruhu kilometra od miesta nálezu labutí platí už preventívne povinnosť držať operencov v uzavretých priestoroch. Navyše musia neodkladne hlásiť veterinárom akékoľvek ochorenie alebo úhyn vtákov. V okruhu troch kilometrov od miesta nálezu nesmú voľne pobehovať ani psy a mačky.

V Sasku-Anhaltsku od novembra 2016 preventívne utratili pre rovnaké ochorenie okolo 43.000 operencov. Až do jarných mesiacov tu preukázali prítomnosť nebezpečného vírusu až 40-krát.