Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Ománu dorazilo desať jemenských väzňov z Guantánama

Guantánamo Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Muži zostanú v Ománe z humanitárnych dôvodov až do svojho prevozu do vlasti sužovanej občianskou vojnou.

Maskat 14. januára (TASR) - Desať Jemenčanov prepustených z americkej vojenskej väznice Guantánamo na Kube dorazilo do Ománu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.

Muži zostanú v Ománe z humanitárnych dôvodov až do svojho prevozu do vlasti sužovanej občianskou vojnou. Americký minister obrany Ash Carter v decembri v Kongrese vyhlásil, že začiatku roka 2016 dôjde k presunu niekoľkých zadržaných osôb z tohto kontroverzného zariadenia.

Predstavitelia Pentagónu uviedli, že presuny sa očakávajú už čoskoro a v ich dôsledku sa pravdepodobne zníži počet tamojších väzňov na menej než 100. V priebehu decembra boli z Guantánama presunutí už štyria väzni.

Americký prezident Barack Obama, ktorý sa zasadzuje za uzatvorenie tohto zariadenia, vníma túto otázku ako zneužívanie zadržiavaných bez vznesenia konkrétnych obvinení, čo je dedičstvom exprezidenta Georgea W. Busha.

Jeho snahy o uzatvorenie Guantánama však marí silná opozícia v Kongrese a ťažkosťami týkajúcimi sa presunu väzňov do krajín, ktoré neboli ochotné ich prijať alebo poskytnúť im primeranú bezpečnostnú záruku.