Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do Prahy dorazili prvé dve rodiny irackých kresťanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nasledujúce dva až tri mesiace by mali stráviť v rekreačnom zariadení Okrouhlík pri meste Jihlava na Vysočine.

Praha 24. januára (TASR) - Do českej metropoly dorazili dnes popoludní prvé dve rodiny irackých kresťanov, ktorých prijatie schválila tamojšia vláda. Informoval o tom server iDNES.cz.

Lietadlo s desaťčlennou skupinou irackých kresťanov pristálo o 14:38 na pražskom letisku Václava Havla. Utečenci, ktorí do Prahy prileteli z Libanonu, by mali nasledujúce mesiace stráviť v rekreačnom zariadení Okrouhlík pri Jihlave.

Do Čiech mala pôvodne už dnes doraziť omnoho väčšia, a síce 27 členná skupina Iračanov, potrebné dokumenty k odletu z Libanonu však nakoniec získali len dve rodiny.

Všetci irackí utečenci hneď po prílete požiadali o azyl. Ten by mali dostať v relatívne krátkom čase, keďže už pred príletom do ČR absolvovali bezpečnostné previerky tajných služieb a rozhovory s predstaviteľmi českého štátu.

Česká vláda ešte v decembri minulého roka schválila na popud Nadačného fondu Generace 21 projekt presídlenia celkovo až 153 Iračanov z 37 rodín. Dnešných desať utečencov je teda len prvou časťou projektu, pričom zvyšných 143 by do Čiech malo doraziť niekedy v priebehu februára a marca.

Dnešná skupina Iračanov je zložená z dvoch rodín. Tie prileteli do Prahy z Libanonu, kam už predtým utiekli z utečeneckých táborov v irackom meste Arbíl. Väčšina z týchto Iračanov má štatút medzinárodných utečencov, spresnil iDNES.cz. Nasledujúce dva až tri mesiace by mali stráviť v rekreačnom zariadení Okrouhlík pri meste Jihlava na Vysočine. Ďalšie tri až štyri mesiace potom budú bývať v Jihlave v bytoch, ktoré im zabezpečilo mesto.