Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Do prezidentských volieb v Egypte pôjde 13 kandidátov

Ahmad Šafík Foto: TASR/AP Photo/Amr Nabil

Na zozname je aj Ahmad Šafík, posledný premiér, ktorý pôsobil za vlády vlani zosadeného prezidenta Husního Mubaraka.

Káhira 26. apríla (TASR) - Egyptská volebná komisia dnes zverejnila konečný zoznam 13 kandidátov pre májové prezidentské voľby.

Na zozname je aj Ahmad Šafík, posledný premiér, ktorý pôsobil za vlády vlani zosadeného prezidenta Husního Mubaraka. Šafíka z volieb najskôr diskvalifikovali, po odvolaní ho však v stredu na zoznam opäť zaradili.

Medzi kandidátmi je aj Mubarakov dlhoročný minister zahraničných vecí a neskorší generálny tajomník Ligy arabských štátov (LAŠ) Amr Músá a Muhammad Mursí, ktorý zastupuje Moslimské bratstvo, najsilnejšiu politickú skupinu krajiny.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 23.-24. mája, prípadné druhé kolo v júni. Víťaza oznámia 21. júna. Novozvolený prezident by mal prevziať moc od vládnucej vojenskej rady 1. júla. Spomedzi kandidátov majú veľkú podporu Músá, Mursí a umiernený islamista Abdal Fatúh.

Volebná komisia z volieb diskvalifikovala desať kandidátov, vrátane bývalého šéfa tajnej služby za vlády Mubaraka, Umara Sulajmána, prvého kandidáta Moslimského bratstva Chajráta Šátira a známeho ultrakonzervatívneho islamistu Házima Saláha abú Ismáíla.