Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Medvedev rokoval s Rúháním, hovoril o otvorení novej kapitoly vzťahov

Na snímke ruský premiér Dmitrij Medvedev a iránsky prezident Hasan Rúhání. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident pricestoval do Ruska na oficiálnu návštevu na pozvanie Putina, s ktorým sa stretne po deviaty raz od nástupu Rúháního do funkcie hlavy štátu pred takmer štyrmi rokmi.

Gorki 27. marca (TASR) - Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyjadril dnes presvedčenie, že prebiehajúca návšteva iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v Rusku otvorí novú kapitolu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

"V súčasnosti majú naše krajiny veľmi srdečné a rozvinuté vzťahy a vaša návšteva pomôže tomu, aby boli ešte užšie," povedal Medvedev na schôdzke s Rúháním. "Rád by som vyjadril presvedčenie, že vaša návšteva otvorí novú kapitolu v rusko-iránskej spolupráci," dodal ruský premiér, ktorého citovala agentúra TASS.

Iránsky prezident na oplátku poukázal na "pozitívnu dynamiku" vo vzťahoch medzi oboma krajinami v posledných rokoch. Povedal, že uplynulá návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Iráne sa stala "novým východiskovým bodom v rozvoji bilaterálnych vzťahov". Dúfa, že počas terajšej návštevy Moskvy "budeme svedkami nového zlomu vo vývoji vzťahov".

Iránsky prezident pricestoval dnes do Ruska na oficiálnu návštevu na pozvanie šéfa Kremľa Vladimira Putina, s ktorým sa stretne v utorok, pričom pôjde o ich deviatu schôdzku od nástupu Rúháního do funkcie hlavy štátu pred takmer štyrmi rokmi.

Podľa tlačového oddelenia Kremľa budú prezidenti diskutovať o celom rade otázok súvisiacich s rusko-iránskou spoluprácou a vymenia si aj názory na naliehavé globálne a regionálne problémy. Po rozhovoroch podpíšu rad bilaterálnych dokumentov.

Ako uviedla agentúra TASS, iránske médiá informovali, že v iránskej delegácií sú aj minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, viceprezident Eshák Džahángírí, minister ropného priemyslu Bížan Zangane a ďalší poprední predstavitelia vrátane zástupcov obchodných kruhov.