Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Do severného Mali prišli stovky džihádistov zo zahraničia

Masívny prílev zahraničných bojovníkov počas ostatných dvoch dní potvrdili v nedeľu obyvatelia najväčších miest Timbuktu a Gao, ako aj malijské bezpečnostné zdroje a samotní islamistickí velitelia.

Bamako 22. októbra (TASR) - Stovky džihádistických bojovníkov dorazili uplynulý víkend do Mali, aby podporili islamistov, ktorí pred siedmimi mesiacmi ovládli sever tohto stredoafrického štátu.

Masívny prílev zahraničných bojovníkov počas ostatných dvoch dní potvrdili v nedeľu obyvatelia najväčších miest Timbuktu a Gao, ako aj malijské bezpečnostné zdroje a samotní islamistickí velitelia. Časť islamistov v Timbuktu pochádza zo Sudánu a zo Západnej Sahary, na ktorú si robí nárok Maroko. Do mesta Gao prišli najmä bojovníci z táborov v Alžírsku, Senegale a Pobreží Slonoviny.

Jeden z obyvateľov Timbuktu povedal, že za 48 hodín dorazilo viac ako 150 sudánskych islamistov. Sú ozbrojení a sami povedali, že prišli na pomoc svojim moslimským bratom v boji proti neveriacim, dodal.

Timbuktu je jedným z najväčších miest v severnom Mali, ktoré ovládajú islamisti - skupina Ansar ad-Dín a Al-Káida v islamskom Maghrebe. V júli bolo zaradené na zoznam ohrozených kultúrnych pamiatok UNESCO kvôli politickej anarchii, ktorá vypukla v Mali po prevrate z 22. marca. Pri ňom vzbúrení nespokojní vojaci zvrhli demokraticky zvolenú vládu. Práve to využili islamisti, ktorí medzičasom ovládli už dve tretiny územia krajiny.

Režim na severe Mali zavádza prísnu interpretáciu islamského práva šaría. Znepokojenie vyvoláva tiež to, že v ovládnutej oblasti fakticky vzniklo útočisko pre islamistických extrémistov i medzinárodné zločinecké skupiny.

V uplynulých týždňoch sa začalo čoraz viac hovoriť o plánovanej ofenzíve vojakov Mali a ďalších afrických krajín v oblasti. Tlačí na ňu najmä Francúzsko.

Mali je členom Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS). Jeho 3000 vojakov je pripravených na nasadenie, ale nejasné zostáva ich financovanie a zloženie intervenčnej armády. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian minulý týždeň povedal, zásah v Mali by bol "záležitosťou niekoľkých týždňov, nie mesiacov".