Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Do talianskej politiky vstupuje šéf Ferrari, podporuje Maria Montiho

Taliansky premiér Mario Monti. Foto: TASR/AP

Mario Monti sa už vyjadril, že nemieni kandidovať v najbližších voľbách, ale pripustil, že ak by si to okolnosti vyžadovali, je pripravený zostať premiérom.

Rím 18. novembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Monti získal podporu novej politickej strany na talianskej politickej scéne. Na jej čele je šéf automobilky Ferrari Luca Cordero di Montezemolo.

Montezemolo v sobotu uviedol, že od Montiho nežiada, aby sa postavil do čela nového politického hnutia. "To, čo chceme, je vytvoriť demokratickú a voličskú základňu, aby bolo možné pokračovať v ceste, na ktorú nastúpila táto vláda a upevniť dosiahnuté," vyhlásil šéf Ferrari. O Montim sa Montezemolo vyjadril, že "je jediný, kto "môže lepšie ako ktokoľvek iný pretvoriť Taliansko a Európu".

Monti sa už vyjadril, že nemieni kandidovať v najbližších voľbách, ale pripustil, že ak by si to okolnosti vyžadovali, je pripravený zostať premiérom. Strany v pravej i ľavej časti politického spektra by uvítali jeho odchod, kým centristi by dali prednosť jeho zotrvaniu vo funkcii.

Parlamentné voľby v Taliansku mali byť pôvodne v apríli, ale prezident Giorgio Napolitano v piatok naznačil, že by mohli byť už 10. marca spolu s regionálnymi voľbami. Na zmenu termínu je potrebný súhlas parlamentu, ktorý však teraz prerokúva návrh zákona o štátnom rozpočet na rok 2013.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Montiho kroky v úrade predsedu vlády schvaľuje väčšina Talianov, a to aj napriek nesúhlasu s úspornými opatreniami. Ako oznámila Montiho kancelária, úsporné opatrenia sú potrebné, aby Taliansko ubezpečilo trhy o svojej solventnosti. "Keby neboli prijaté, možno by dnes už eurozóna neexistovala," uvádza sa v Montiho vyhlásení.