Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Do Turecka utieklo ďalších vyše 1300 Sýrčanov vrátane generála

Foto: TASR/AP

Oznámilo to dnes turecké ministerstvo zahraničných vecí. Počet sýrskych utečencov v Turecku sa podľa oznámenia zvýšil na 47.500 ľudí.

Reyhanli 7. augusta (TASR) - Medzi vyše 1300 Sýrčanmi, ktorí v noci na dnes utiekli pred stupňujúcimi sa násilnosťami do Turecka, boli aj 12 armádni dôstojníci vrátane brigádneho generála. Oznámilo to dnes turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Počet sýrskych utečencov v Turecku sa podľa oznámenia zvýšil na 47.500 ľudí. Koncom júla ich bolo v krajine približne 44.000.

"Tieto počty, spolu s počtami ľudí hľadajúcich úkryt v iných krajinách, ukazujú, aká veľmi zlá je situácia v Sýrii," uviedlo ministerstvo.

Tureckí činitelia sa obávajú možného prílevu utečencov z najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo, ktoré leží na severe Sýrie neďaleko tureckej hranice. Armádne jednotky tam nasadili do boja proti povstalcom lietadlá a delostrelectvo.

Povstanie proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré trvá už 17 mesiacov, spôsobilo utečeneckú krízu v Turecku a ďalších susedných krajinách. Opozičné zdroje uvádzajú, že od marca 2011 v Sýrii zabili najmenej 18.000 ľudí.