Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Do ulíc Mexika nemôže vyjsť 40 percent áut kvôli smogu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Smogová situácia vo veľkomeste sa zhoršila v marci.

Mexiko 3. mája (TASR) - Vodiči v hlavnom meste Mexika sa musia pripraviť na nové obmedzenia spôsobené pokračujúcim znečistením ovzdušia. Tamojšie úrady totiž vydali novú výstrahu, na základe ktorej nebude môcť dnes na cesty vyjsť 40 percent vozidiel, informovala agentúra AP.

Smogová situácia vo veľkomeste, v ktorom žije viac ako 20 miliónov ľudí, sa zhoršila v marci, čo prinútilo úrady vydať prvýkrát po desiatich rokoch varovanie a vyhlásiť nové dopravné obmedzenia platné až do júna.

Podľa nich nemôže každý deň vyjsť na cesty pätina motorových vozidiel s určenými evidenčnými číslami. Keďže kvalita ovzdušia sa odvtedy ešte viac zhoršila, toto opatrenie sa teraz týka ďalšej pätiny áut. Počas pracovných dní jazdí v metropole Mexika približne 5,5 milióna vozidiel.

Mestská komisia pre životné prostredie, ktorej členmi sú aj predstavitelia okolitých federálnych štátov, nariadila tiež cementárňam a chemickým, farmaceutickým, ropným a energetickým spoločnostiam zníženie emisií až o 40 percent.

Pred vydaním novej výstrahy príslušná prokuratúra varovala, že môže dať zatvoriť a uložiť pokutu piatim spoločnostiam, ktoré v marci neumožnili merať svoje emisie v aglomerácii Mexico City. Tri z týchto spoločností sú dcérskymi spoločnosťami amerických firiem, pričom jedna sídli v Kanade.